fbpx

Učinkovite domače zaščitne maske: kako si sam narediš domače zaščitne maske?

Kako nastanejo učinkovite domače zaščitne maske? Tako si sam narediš domače zaščitne maske!

V nadaljevanju si preberite, kako se naredijo učinkovite domače zaščitne maske, torej kako si sami doma naredimo domače zaščitne maske!

Izbruh koronavirusa po vsem svetu je privedel do pomanjkanja zaščitne opreme, predvsem zaščitnih mask za obraz. Med tem pomanjkanjem so pri Centru za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) svetovali, da si v primeru, da ni na voljo nobene zaščitne opreme, zaščitne maske izdelamo doma.

Domače zaščitne maske sicer res ne nudijo enake zaščite, kot bi jo kirurška maska ali pa maska N95, a še vedno so bolje kot nič. “Medtem ko domače maske niso tako učinkovite kot kirurške maske ali maske N95, so v tem času absolutno koristne, če se pojavi večje pomanjkanje,” pravi dr. Shawn Nasseri. “Pomagajo ohranjati območje ust in nosu čisto, zato je bolje to, kot pa da ne nosite ničesar.”

Naredite si učinkovite domače zaščitne maske za obraz!
Naredite si učinkovite domače zaščitne maske za obraz!

Kako učinkovite so domače zaščitne maske?

Študija iz leta 2013 je proučevala moč domačih zaščitnih mask, narejeni iz bombažnih majic, da bi preprečili širjenje gripe. Raziskovalci so ugotovili, da so bombažne maske za tretjino tako učinkovite, kot kirurške maske, in da so domače maske pomagale “znatno zmanjšati število mikroorganizmov”. Vendar iz te študije ni jasno, kako učinkovito maske ščitijo ljudi pred vdihavanjem delcev, ki bi vsebovali virus.

Učinkovite domače zaščitne maske: kako si sam narediš domače zaščitne maske?

Domače zaščitne maske lahko naredimo tudi, če nismo vešči v šivanju! Med domačimi stvarmi lahko najdemo kar nekaj materialov, ki lahko filtrirajo delce iz zraka in tako zmanjšajo izpostavljenost virusu. Kar je ključno, da naredimo učinkovite domače zaščitne maske, so plasti! Ključno je tudi, da se maska na predelu ust nosu in brade, tesno prilega, tako da se delci ne morejo spolzeti čez morebitne vrzeli.

“Maske s svilnato zunanjo plastjo (če je mogoče), srednjo plastjo iz gosto tkanega materiala, kot sta najlon ali bombaž, in nato še s plastjo udobnega bombaža na notrajni strani, so idealne,” pravi Nasseri. Preskočite volno in druge tkanine, ki lahko povzročijo alergije in dražijo vašo kožo.

Trenutno je na voljo veliko brezplačnih vzorcev, ki ljudem pokažejo, kako zašiti domače zaščitne maske, bolnišnice po svetu so prav tako izdale svoje smernice za izdelavo mask. Nekateri so celo mnenja, da lahko v masko všijemo plast blaga iz vrečke za sesalec, saj naj bi tako še bolj učinkovito filtrirali delce.

TO SO NAVODILA ZA IZDELAVO DOMAČE BOMBAŽNE PRALNE MASKE, KOT JO PRIPOROČA UKC LJUBLJANA

Obstajajo tudi domače zaščitne maske, ki jih ni treba šivati. Leta 2006 so namreč raziskovalci iz univerze v Pittsburgu delili smernice CDC-ja za izdelavo učinkovite domače zaščitne maske, kadar med izbruhom virusa ni na voljo kirurških mask in mask N95.

Raziskovalci so uporabili navadno bombažno majico za izdelavo domače zaščitne maske, ki je ni treba šivati. Najprej so bombaž 10 minut prekuhavali v vreli vodi, da so ga sterilizirali. Potem so ga razrezali na velikost in v obliki maske. Naredili so eno zunanjo plast in osem notranjih, ki so pokrivale nos in usta. Masko so nato brez elastike privezali okoli glave, da se je prilegala. Testiranje je pokazalo, da je ta maska “nudila precejšnjo zaščito”.

Tukaj je postopek izdelave domače zaščitne maske!

Material

  • tkanine, kot so bombaž, krpe iz mikrovlaken
  • elastika za zavezovanje ali dve elastični gumici za lase
  • škarje
  • šivanka
  • sukanec

Postopek

1. Začnite tako, da izrežete 2 pravokotnika iz tkanine v velikosti 30 cm x 15 cm (ali 27 cm x 12 cm za manjšo glavo).

2. Zašijte plasti skupaj, nato zašijte spodnji rob tako, da ga v celoti zaprete.

3. Prepognite rob maske. Prišijte elastiko (ali gumice) na rob maske, in sicer tako, da je elastika prišita na notranji strani maske.

4. Povlecite elastiko in zašijte še ostali del pregiba.

5. Ponovite na drugi strani.

6. Na začetku in koncu šiva večkrat prešijte, da bo res držalo, saj bo elastika na teh mestih najbolj obremenjevala tkanino.

TUKAJ NAJDETE ŠE VEČ POSTOPKOV ŠIVANJA IN IZDELOVANJE DOMAČE ZAŠČITNE MASKE ZA OBRAZ!
Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!