fbpx

Učinkovito spomladansko čiščenje: kako očistiti dom kot profesionalec

spomladansko čiščenje
Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vabljeni v svet spomladanskega čiščenja! Čas je, da odprete okna, spustite svež zrak v dom in se znebite vseh tistih stvari, ki ste jih zbirali čez zimo. Čeprav to lahko pomeni tudi boj s prahom, pajki in vsiljivimi alergijami, vedite, da je zmaga nad umazanijo nagrajena s čudovitim in čistim domom. Torej, pripravite se, vzemite najljubše čistilne pripomočke in spomladansko čiščenje naj se začne.

Spomladansko čiščenje je kot sveža sapica za vaš dom, ki ga osvobodi odvečnih stvari, nečistoč in prahu ter mu vdahne nov val svežine.

Pomlad je tu, kar pomeni, da je čas za temeljito vašega doma. Čeprav se morda zdi dolgočasno in zamudno, je redno čiščenje ključnega pomena za ohranjanje zdravega in prijetnega doma.

via GIPHY

Sledite tem nasvetom, kako lahko svoj dom očistite kot profesionalci:

1. Pripravite se

Preden se lotite čiščenja, si zagotovite dovolj časa in vse potrebne pripomoček. To vključuje sesalnik, krpe, gobice, čistilne praške in podobno.

2. Razvrstite stvari

Pričnite s pregledom stvari in jih razvrstite v tri kategorije: obdržati, darovati/ prodati in zavreči.

3. Čistite po prostorih

Začnite s čiščenjem prostorov od zgoraj navzdol in od leve proti desni. Tako boste zagotovili, da ne boste povzročili nereda po že očiščenih področjih.

4. Očistite eno sobo naenkrat

Da se izognete zmedi in zmedenosti, se osredotočite samo na eno sobo naenkrat. Tako boste zagotovili, da boste čistočo vzdrževali bolj dosledno.

5. Uporabite naravna čistila

Namesto da uporabljate trde in agresivne kemikalije, uporabite naravna čistila, kot sta kis, limonin sok in sodo bikarbona.

via GIPHY

6. Očistite filtre v napravah

Za boljše delovanje in manjšo porabo energije, redno čistite filtre v vaših napravah, kot so klimatske naprave in pečice.

7. Osvežite posteljnino

Operite svoje rjuhe, odeje in prevleke. Lahko tudi prezračite vzmetnice.

8. Očistite preproge

Sesajte in prečešite preproge ter jih po potrebi operite.

9. Pospravite omare

Izpraznite omare in jih očistite. Nato zložite stvari po kategorijah in vrnite na svoje mesto.

10. Očistite kopalnico

Temeljito očistite kad, umivalnik, WC školjko in tla. Uporabite naravna čistila, da preprečite draženje kože in dihal.

via GIPHY

11. Očistite kuhinjo

Kuhinja je verjetno najbolj uporabljen prostor v vašem domu, zato je pomembno, da se temeljito očisti. Očistite omarice, police, hladilnik, štedilnik, pečico in umivalnik. Uporabite čistilo in krpo, da odstranite madeže in umazanijo.

12. Očistite zavese in rolete

Na zavesah in roletah se lahko nabere veliko prahu in umazanije. Zato jih je potrebno očistiti in osvežiti. Operite jih ali jih odnesite v kemično čistilnico.

13. Očistite žarnice in svetilke

Žarnice in svetilke lahko postanejo zelo umazane in prašne. Očistite jih s suho krpo ali krtačo, da bodo ponovno sijale.

14. Očistite ventilatorje

Ventilatorji lahko nabirajo prah in umazanijo, kar lahko povzroči zmanjšano učinkovitost. Očistite jih s suho krpo ali krtačo, da bodo spet delovali učinkovito.

15. Očistite pečico in mikrovalovno pečico

Pečica in mikrovalovna pečica lahko postaneta zelo umazana in mastna. Očistite jih z močnim čistilom, da bosta ponovno sijala.

via GIPHY

16. Očistite računalniško opremo

Računalniška oprema lahko nabere veliko prahu in umazanije. Očistite tipkovnico, miško in zaslon s suho krpo ali krtačo, da bodo delovali bolje.

17. Organizirajte shrambo

Izpraznite shrambo in jo organizirajte tako, da boste lažje našli stvari, ki jih potrebujete. Bodite pozorni na datum poteka hrane in zavrzite vse pretečene izdelke.

18. Očistite steklene površine

Uporabite čistilo za steklene površine, da očistite steklene mize, ogledala in drugo stekleno pohištvo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.