V Berlinu je zmeraj pestro!

Love parade, berlinski filmski festival, zgodovinske znamenitosti … to, in še veliko več je Berlin. Morda je ugodna ponudba poletov tujega letalskega prevoznika dodaten razlog, da ga obiščete. Sprehodili smo se po zanimivi evropski prestolnici, zato vam dajemo nekaj namigov, zagotovo pa boste sami našli ...

Love parade, berlinski filmski festival, zgodovinske znamenitosti … to, in še veliko več je Berlin. Morda je ugodna ponudba poletov tujega letalskega prevoznika dodaten razlog, da ga obiščete. Sprehodili smo se po zanimivi evropski prestolnici, zato vam dajemo nekaj namigov, zagotovo pa boste sami našli še veliko več bolj ali manj skritih kotičkov v Berlinu, ki vas bodo tako navdušili, da se boste tja z veseljem vrnili.

KAM PO NAKUPIH?
Vsak obisk v tujini se predvsem za nežnejši spol konča (ali pa tudi začne) z nakupovanjem. Berlin skriva, tako kot večina prestolnic, nešteto zelo različnih priložnosti za popestritev garderobne omare. Stična točka “fancy” nakupovanja je Kurfürstendamm ali Ku’damm, kot mu pravijo domačini. Tukaj domujejo priznani modni oblikovalci in trgovine z visoko modo. Tisti, ki jih bolj zanimajo oblačila za navadne smrtnike in želijo hkrati preživeti zanimiv dan ob nakupovanju, lahko obiščejo trgovski center Potsdamer Platz Arkaden na trgu Potsdamer v ulici Tiergarten. To je priljubljeni center Berlinčanov in obiskovalcev, kjer je vsakega po malo, od verig, kot so H & M, pa do dostopnejših blagovnih znamk – Mango, Esprit, Joop itd. V tem centru poleg modnih trgovin lahko najdete tudi čisto solidne lokale s hitro prehrano, kot je na primer Mr Clou, vegetarijanska restavracija z veliko izbiro svežih sokov v kleti. Tistim, ki so jim ljubša nevsakdanja oblačila in modni dodatki, priporočamo, da se ozrejo še po manjših trgovinah, na primer v središču ali na hribu Prenzlauer. Zagotovo bo zanimiv tudi obisk trendovskih trgovin z rahlo »odbito« ponudbo oblačil in modnih dodatkov v bližini ulic Oranienburger Strasse, Rosenthaler Strasse, Heckmannhöfe Strasse in Alte Schönhäuser Strasse.

ZA POD ZOB
Dobri lokali za solidno večerjo so na ulici Oranienburger Strasse v podaljšku na Hackesche Höfe. V zadnjih letih je ta ulica doživela popolno prenovo. Našli boste zelo veliko imenitnih, pa še zmeraj dostopnih restavracij, večinoma namenjenih turistom, ki jih taki lokali zanimajo. V teh lokalih ni veliko pravega berlinskega ozračja. Berlinčani menda niso med najprijaznejšimi gostitelji. Tudi domačini radi zahajajo v te lokale. Opozorimo še na zanimiv lokal z imenom Mirchi na ulici Oranienburger Strasse, ki ponuja hrano iz Singapurja (lahko bi ji rekli indoevropejska) – postrežba je odlična, hrana pa očem privlačna in okusna, skratka – dobra kakovost za primerno ceno. Dobra stran te ulice so tako številne, zelo raznolike restavracije in bari s prijazno postrežbo. Zunaj ulice Oranienburger Strasse priporočamo indijsko restavracijo z imenom Naan; v ulici Oderberger Strasse 49 na bregu Prenzlauerja. Na zajtrk ali prigrizek pa zavijte kdaj na trg Helmholzplatz na bregu Prenzlauerja. Spet odlična izbira: dobra kakovost in sproščujoče ozračje ambienta med študenti in večinoma mladimi obiskovalci.

NOČNO ŽIVLJENJE
Da bo obisk Berlina popoln, ga začinite z nočnim sprehodom po lokalih. V Berlinu se lahko zmeraj dobro zabavate. Zelo obiskano območje je okoli trga Kollwitzplatz na bregu Prenzlauerja, kjer so se zasidrali številni bari. Domačini pravijo, da je to zelo turistični del mesta, kar pomeni, da boste srečali veliko tujcev, popotnikov, turistov, … in manj Berlinčanov. Za izvirnejšo podobo nočnega življenja v Berlinu se splača zaviti na ulico Simon Dach Strasse v Friedrichshainu. Tukaj boste našli simpatične koktajl bare kot tudi klasične lokale »pij, dokler ne padeš pod mizo«. Zagotovo vam bo to popestrilo večer. Sprehod po berlinskih ulicah lahko nadaljujete med znamenitostmi, kot so Aleksandersplatz, Branderburška vrata ali katedrala, sprehodite pa se lahko po številnih berlinskih mestnih parkih, saj je Berlin zelo zeleno mesto, če ga obiščete v pravem letnem času.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10+ idej za vikend izlet po naši čarobni Sloveniji