fbpx

V newyorški MoMi se je odprla razstava del Roberta Goberja ‘’The Heart is not a Metaphor’’

V newyorškem muzeju sodobne umetnosti MoMa se je 6. oktobra odprla razstava del še živečega ameriškega kiparja Roberta Goberja. Retrospektiva z naslovom ‘’The Heart is not a Metaphor’’ je polna nog, umivalnikov, vrat in drugih motivov, ki so stalnica njegovega opusa in ki ga zaradi vzetosti iz konteksta delajo enega najbolj pretkanih umetnikov našega časa.

Robert Gober je eden izmed najpomembnejših ameriških kiparjev našega časa, ki se je rodil leta 1954. Danes šestdesetletni umetnik je 6. oktobra prisostoval odprtju razstave v newyorškem muzeju sodobne umetnosti MoMa, ki je z retrospektivo ‘’The Heart is not a Metaphor’’ obeležila zadnjih štirideset let njegovega ustvarjanja.

PREBERITE ŠE: Giuseppe Colarusso in njegovi nepričakovani predmeti, ki ob pravem času niso na pravem mestu

Pogosti motivi v njegovem umetniškem opusu so vrata, postelje, umivalniki in noge. Sami domači in vsem znani predmeti, bi rekli, toda kar z njimi naredi Gober, je, da jih vzame iz konteksta. Noga, ki ‘’štrli’’ iz stene muzeja, ima zato izven konteksta na obiskovalce šokanten učinek (nič čudnega: deli telesa se samostojno v življenju pojavljajo bolj redko – razen, če živite skupaj z družino Addams in njihovo slavno dlanjo ‘’Thing’’). Podobno je tudi z umivalnikom, ki nas takoj spomni na slavni Duchampov pisoar. Umetnik nas tako pripravi do tega, da na sicer vsakdanje predmete pogledamo iz novih, drugačnih in nepričakovanih zornih kotov – nekako podobno, kot nas v to silijo dela Reneja Magritta.

Sicer domači predmeti imajo izven konteksta na obiskovalce šokanten učinek.
Sicer domači predmeti imajo izven konteksta na obiskovalce šokanten učinek.

Na razstavi je do 18. januarja 2015 na ogled okoli 130 Goberjevih del, umetnik pa je za naslov razstave izbral fragment iz romana ‘’Sleepless Nights’’ pisateljice Elizabeth Hardwick. ‘’The Heart is not a Metaphor’’ je tako kot njegova dela torej stavek, vzet iz konteksta, hkrati pa kaže umetnikovo pretkanost: če so njegova dela metafore za nekaj drugega, njegovo srce to vsekakor ni.

Nekaj del nevsakdanjega umetnika Roberta Goberja si oglejte v naši fotogaleriji.

Dodatne Informacije

Več informacij:
www.moma.org

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.