Vas je prevaral? Se lahko spremeni in postane zopet zvest?

Foto: Victoria Priessnitz / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Ali ste v zvezi z nekom, ki je bil nezvest? Ste mu dali drugo priložnost? Morda ni varal vas, ampak osebo pred vami. A ne glede na to ste verjetno pomislili, ali bo to dejanje ponovil. Ali se lahko partner, ki je bil enkrat nezvest, spremeni in se na svojih napakah nauči biti drugačen, biti zvest?

Če ste eni izmed tistih, ki jih je partner prevaral, vam po glavi roji tisoč takšnih in drugačnih vprašanj. Po prvem šoku pridejo na vrsto vprašanja o zvezi. Zakaj? Kaj sedaj? Ga zapustim? Mu dam novo priložnost? Dejstvo je, da bo vaša odločitev odvisna od vašega dotedanjega odnosa.

Obstaja nekaj ljudi, ki jim je bolje, da niso v zvezi, saj ne znajo živeti drugače, kakor da nenehno iščejo osebe za intimnost. Vseeno jim je ali so v razmerju ali ne. A drugim je žal, iščejo rešitve, da bi odnos znova funkcioniral, da bi se počasi s partnerjem vrnila tja, kjer sta bila. Tja, kjer sta si zaupala in se spoštovala.

Upoštevajte vse, še tako majhne trenutke, okoliščine, ko se odločate, ali mu boste oprostili ali ne.

Sprememba je možna

Ko mislite, da bo oseba, ki je nekaj storila enkrat, to storila še enkrat, domnevate, da se je nemogoče spremeniti. Vendar to preprosto ni res. Vsako leto se več kot 20% zakonskih zvez sooči z nezvestobo. Nekateri od teh bodo zapustili partnerja, drugi bodo rešili osnovni vzrok varanja in nadaljevali skupno življenje.

Njegova nezvestoba vas boli. Foto: Jan Zhukov / Unsplash

Rešite težave razmerju

Da bi se oseba spremenila, je pomembno najti in rešiti težave, ki so privedle do nezvestobe. Mogoče hrepeni po pozornosti, vendar je pri vas ni dobila, zato jo je iskala drugje. Gre za pomanjkanje komunikacije. Ljudje varajo zaradi različnih vzrokov. Marsikateri par poišče svetovanje. Usposobljen strokovnjak jim pomaga odkriti ali rešiti težave, in jih naučiti učinkovitih komunikacijskih veščin.

Prevzeti mora odgovornost

Da bi zveza presegla varanje, je pomembno, da partner sprejme odgovornost za svojo nezvestobo. Povedati mora resnico in vzroke, ki so pripeljali do takšnega vedenja.

Lahko se zgodi, da bo obtoževal vas, da ste vi krivi, ker mu niste nudili, kar je želel ali da ga niste spoštovali. Zapomnite si, niste vi krivi, da je za rešitev problema izbral varanje. On je tisti, ki je varal. Če partner prevzame odgovornost, obstaja pot do bolj zdravih odnosov. Tisti, ki obtožujejo vas, ne spadajo v vaše življenje.

Bodite pozorni na njegova čustva

Eden najlažjih načinov, kako ugotoviti, ali se bo partner spremenil ali ne, je spremljanje njegovih čustev. Če se po nezvestobi trudi za odnos, je to znak, da se bo spremenil. Če ne čuti obžalovanja glede svoje nezvestobe, bo še naprej varal brez občutka krivde.

Iskrenost je bistvenega pomena

Da se par lahko premakne naprej, mora biti ta oseba iskrena. Pojasniti mora, zakaj je čutila željo po varanju. S koliko osebami vas je že prevarala? Ali je varala v preteklosti? Če ne more biti iskrena, je morda čas, da poišče strokovno pomoč, ali odide iz razmerja.

Obiščita psihologa

Po nezvestobi se morata oba partnerja naučiti, kako iti preko tega. Tisti, ki je varal, se mora spoprijeti s svojimi težavami, prevarana oseba pa se mora naučiti, kako nadaljevati brez nenehnih obtoževanj in vprašanj.

Kako spet zaupati osebi, ki je varala?

Nezvestoba poruši zaupanje, ki sta ga ustvarjala leta. Prevarani bo imel občutek, kakor da nikoli več ne bo mogel popolnoma zaupati svojemu partnerju. To pogosto vodi do preverjanja dejanj partnerja. S tem se spremeni dinamika odnosa, zaradi česar sta oba nesrečna.

Namesto da preverjate partnerja, si raje prizadevajte za ponovno vzpostavitev zaupanja v zvezi. Kako? Komunicirajta in bodita odprta drug do druga.

Oseba, ki je varala, se mora naučiti biti iskrena, ne samo glede svoje nezvestobe, temveč tudi glede svojih občutkov. In prevarana oseba, mora biti sposobna brez obsojanja razpravljati o njenih in svojih mislih, tako bosta lahko skupaj zgradila močnejši odnos.

Slika njegove nezvestobe vem ne gre iz glave. Foto:
We Vibe Wow Tech / Unsplash

Obravnavanje osnovnih čustev pri obeh partnerjih

Včasih se zdi, da se tisti, ki je bil nezvest hitreje premika naprej k spremembi, kakor prevarani. V vaših mislih je zasidrano dejstvo, da je vaša oseba imela drugega partnerja. Težko je preboleti in premagati ta občutek. Občutek imate, da vas vara vsak trenutek, ko ni ob vas. Vaša samozavest je strmoglavila.

Ampak, da bosta lahko nadaljevala odnos, morate tudi vi iz sebe izpustiti ta čustva. Če izpustite nakopičeno jezo, se boste naučili zaupati po nezvestobi, če jo držite v sebi, bo to slej kot prej rodilo zamero. Če želite ostati s partnerjem, poiščite zdrave “izbruhe” za svoja čustva.

Ne pričakujte, da se bo to zgodilo hitro

Razumljivo je, da želite to čimprej pozabiti. Želite, da se vaš partner spremeni. Ne smete se počutiti izdane vsakič, ko pogledate svojega partnerja. Na trenutke se boste vprašali, zakaj? Predvsem pa si želite, da vse skupaj – izdajo, bolečino – pustite v preteklosti. Ampak, to ni tako preprosto, traja lahko leta, leta trdega dela obeh partnerjev. Če se odločite za to pot, se prepričajte, da ste pripravljeni na to.

Terapija za pare

Če ne najdete izhoda, poiščite strokovno pomoč. Svetovalci vam bodo pomagali prepoznati težave. To bo dolgotrajen postopek, ki bo zahteval spremembe na obeh straneh.

Če se še vedno ljubita in verjameta, da bosta lahko premagala to oviro, se potrudita – komunicirajata za vsako še tako majhno težavo, naj težave ne postanejo problem, ampak rešitev!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
11 majhnih stvari, ki jih imajo ženske raje, kakor velike romantične geste