fbpx

Vaša leta vplivajo na to, kaj vidite na tej sliki

“Moja žena in moja tašča” je ena izmed najbolj znanih optičnih iluzij na svetu. Kaj vidite, je odvisno od percepcije obraza: lahko vidite, kako se mlada ženska obrača strani, ali pa vidite profil starejše ženske. Avstralska študija je zdaj dognala, kako je dojemanje te optične iluzije povezano z vašimi leti.

Ste se kdaj spraševali, zakaj najprej vidite starejšo žensko oziroma mlado žensko? Glede na avstralsko študijo, bo mlada oseba najprej zaznala mlajšo žensko, starejši ljudje pa starejšo.

Optična iluzija, ki lahko pove vaša leta.
Optična iluzija, ki lahko pove vaša leta.

V študiji je sodelovalo 393 ljudi (242 moških in 141 žensk), starih med 18 in 68, povprečna starost je bila 32 let. Sliko so jim pokazali za pol sekunde, nato pa vprašali za spol in leta osebe, ki jo vidijo na sliki.
Čeprav je večina sodelujočih najprej videla mlado žensko, je to morda zato, ker je bila večina mlajših. Ko so raziskovalci ločili najstarejših 10 odstotkov in najmlajših 10 odstotkov, so ugotovili, da starejši ljudje najprej vidijo starejšo žensko, mlajši pa mlajšo.
Cilj študije je bil “ugotoviti, ali naša leta vplivajo na začetno razlago slike na ravni podzavesti”. Tudi, če najprej vidite starejšo damo, si zapomnite: mladi ste toliko, kot se počutite.

Dodatne Informacije

Več informacij:
nature.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!