Večina se nas je naučila napačno spati – zato ne spimo dobro!

Slabo spiš? Ugotovi, ali si se naučil napačnega spanja!

Vodilni britanski strokovnjak za spanje Nick Littlehales trdi, da je nakup najdražjih vzmetnic zapravljanje denarja, bolje pa je, da gremo spat pozneje kot zgodaj zvečer. S svojimi ugotovitvami tako razbija določene mite in resnice o spanju.

Spanje je ena glavnih komponent zdravega življenja, v kolikor ne spimo dobro to močno vpliva na zdravje. Na dolgi rok je namreč prav slabo spanje tisto, ki lahko načne vaše zdravje!

“V zadnjih 30 letih sem svoje življenje posvetil spanju, torej preučevanju spalnih navad. Posvetoval sem se z zvezdami, kot sta David Beckham in Christian Ronaldo, kako bolje spati ali si privoščiti več počitka, in ugotovil sem, da je večina zgodb o pravilnem spanju zgolj neumnost,” pravi Nick Littlehales, vodilni britanski strokovnjak na tem področju.

Meni, da bi morali zavrniti strogo zapisana pravila iz različnih strokovnih knjig in jih prilagoditi sebi, z nekaj pomembnimi pripombami, ki jih je odkril in potrdil v praksi.

via GIPHY

Ne kupujte najdražjih vzmetnic

“Najprej morate razumeti, da je v tej panogi zelo malo predpisov. Kdor to želi, lahko izdelek označi za “ortopedskega”, takšni vzmetnici pa ni treba opraviti niti enega samega testa,” pravi Littlehales. Tudi zato je potrebno biti tu precej previden! Nikakor ne verjemite slepo, da je vse, kar rečejo, ko vam ga prodajo vzmetnico, res. Poiščite leta, vzmetnico temeljito preizkusite in se pozanimajte o izkušnjah drugih ljudi, vaših prijateljev. Realno je treba vzmetnico menjati vsakih 10 let, strokovni testi pa kažejo, da ni velike razlike med tistimi, ki stanejo 500 evrov in tistimi, ki stanejo 1.000 evrov in več.

Najboljše aplikacije za spanje 2020: zdrav spanec je vreden največ!

Pozabite na spanje na trebuhu in hrbtu. Pravilna je le ena poza!

“Edini položaj spanja, ki ga priporočam, je spanje na strani, preprosto najboljši je za vaše telo in njegovo poravnavo. Poleg tega je težje smrčati v tem položaju,” pravi Littlehales.

via GIPHY

Littlehales ljudem svetuje, naj ne spijo na prevladujoči strani (kar pomeni, da če ste desničar, morate spati na levi strani). V takem položaju naj bodo kolena nežno upognjena, hrbtenica, vrat in glava pa v isti ravnini. Če so, potem mora biti med glavo in žimnico čista luknja, dolga šest centimetrov ali več.

Kako veste, ali je vzmetnica pretrda ali premehka?

Če imate občutek, da vam glava nenehno drsi proti vzmetnici, torej navzdol, to pomeni, da je vzmetnica pretrda. Če pa na drugi strani, medtem ko seveda ležite na boku, čutite, da se bok potaplja v vzmetnico, je ležišče vsekakor premehko.

Zavrzite blazino ali si priskrbite tanko

Ko boste našli dobro vzmetnico zase, bo vaša stara blazina verjetno postala preobilna. Toda blazine so navada, ki se je težko znebite. Če jo resnično potrebujete, uporabite le plitve in jih ne pozabite zamenjati vsaki dve do največ tri leta. Bolje je, da so novejše in narejene iz slabšega materiala kot drage ter domnevno ortopedske in stare. V blazinah se namreč nabira kup naših izločkov. Umazane pa postanejo neverjetno hitro. Dobro je tudi, če so pralne. Tako jih boste lahko uporabljali dlje časa.

Ne hodite spat (pre)zgodaj

Večina ljudi meni, da ne spijo dobro, če ne spijo osem ur ali če ne gredo spat vedno ob isti uri. Toda realno je to nesmisel! Pojasnjuje, kako čeprav se to sliši nenavadno, odlašanje s spanjem s podaljšanjem rituala pred tem, kot je branje knjige ali tuširanje, povzroči preskok enega cikla spanja. Kar načeloma niti ni slabo saj so ostali štirje potem lahko močnejši.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
“COVID možgani”: to kronični pandemični stres naredi tvojim možganom