Vila Franco do Campo: Košček paradiža sredi Atlantika

Otok Vila Franco do Campo

Otoček Vila Franco do Campo sodi v skupino Azorskih otokov in je postal zelo priljubljena turstična destinacija predvsem zaradi njegovega vulkanskega nastanka in skoraj popolne lagune, ki je povezana z oceanom.

Vila Franco do Campo je zelo majhen otok vulkanskega nastanka, ki leži sredi Atlantika in je od evropske celine oddaljen 1.369 kilometrov. Vulkani, ki so rodili Azorske otoke, so ustvarili tudi manjše otočke, ki se nahajajo tik ob obali večjih. In najbolj slaven med temi manjšimi formacijami je zagotovo otoček Vila Franca do Compo, ki se nahaja približno 500 metrov od obale otoka Sao Miguel, največjega azorskega otoka z največjim številom prebivalcev.

Otoček je svoje ime dobil po mestu Vila Franca do Campo, nekdanjem glavnem mestu Sao Miguela, ki leži nasproti otočka. Otok, ki ga oblikuje nekdanji krater starega podvodnega vulkana, je danes naravni rezervat in je obenem tudi ena izmed najbolj priljubljenih destinacij vseh, ki obiščejo otok Sao Miguel. Velik razlog za to je tudi dejstvo, da se na otočku vsako leto odvija Red Bullovo svetovno prvenstvo v skakanju s pečin.

Otoček Vila Franca do Campo je poseljen z zelenim rastlinjem, v njegovi notranjosti pa se nahaja skoraj popolno okroglo naravno jezero, ki je povezano z morjem z naravanim kanalom. Ta se imenuje Boquete in je obrnjen proti severu in obali Sao Miguela. Kanal dovoljuje, da voda med oceanom in laguno ves čas kroži, obenem pa preprečuje valovom dostop do kraterja, posledica česar je zelo bogato in pestro podmorsko življenje rib in alg. In čeprav je danes otok predvsem turistična destinacija, pa je v preteklih letih služil tudi kot odlična opazovalna točka kitov ter vojaško oporišče. Na njem so celo kultivirali vinograd. Da bi ga zaščitili, so ga leta 1983 klasificirali kot naravni rezervat. Z razliko od preteklih let ga je danes mogoče obiskati le v času glavne sezone, to je med junijem in septembrom. Takrat s čolni večkrat dnevno vozijo turiste z mesta Vila Franca do otočka. Kristalno čista voda lagune je v poletnih mesecih nadvse vabljiva in se ji je zelo težko upreti, plaža, ki jo obkroža, pa je kot nalašč za poležavanje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!