fbpx

Volvo Gran Artic 300 – to bo največji avtobus na svetu

Avtobusi Volvo

Volvo snuje avtobus za 300 potnikov. Volvo Gran Artic 300 je 30-metrski zgibni avtobus, ki so ga Švedi predstavili na razstavi Fetrans Exhibition v Riu de Janeiru. Je skoraj enkrat daljši kot ljubljanski krpani!

Volvo Gran Artic 300 bo največji avtobus na svetu. Avtobus s štirimi osmi in dvema zgloboma bo lahko hkrati prevažal kar 300 potnikov. To je 30 potnikov več kot lahko trenutno sprejme največji delujoči mestni avtobusi na svetu.

Zaenkrat je od Gran Artica 300 zgolj šasija.
Za zdaj je od Gran Artica 300 zgolj šasija.

Volvo je nizkopodnega orjaka predstavil na razstavi Fetrans Exhibition v Riu de Janeiru. Za zdaj so sicer izdelali le šasijo. Latinska Amerika bo poskusni zajček tega kot ponedeljek dolgega avtobusa. Pod drobnogledom bodo energetska učinkovitost, stopnja izpustov, povprečna hitrost, pretočnost in vpliv na druge udeležence v prometu. Namenjeni bodo zgolj namenskim, torej avtobusnim cestnim pasovom, zato ne bodo motili avtomobilskega prometa in obratno. Če bodo prestali ‘test’, jih namerava Volvo vpeljati tudi na druge trge.

PREBERITE ŠE: Volvo: s storitvijo concierge vam ne bo več treba na črpalko ali servis

MAN-ovi krpani, ki vozijo po Ljubljani, so skoraj polovico krajši od Volvovega dolgina.
MAN-ovi krpani, ki vozijo po Ljubljani, so skoraj polovico krajši od Volvovega dolgina.

Avtobus bo dolg kar 30 metrov, kar je osem več od največjega Volvovega avtobusa do zdaj (Super Artic 210). Za boljšo predstavo, ljubljanski mestni avtobus (krpan) meri 18 metrov in sprejme do 150 potnikov. Volvo Gran Artic 300 bo imel pet vrat, zmogel pa bo delo treh klasičnih avtobusov.

Galerija – Volvo Gran Artic 300 bo največji avtobus na svetu:

Medtem pa na Kitajskem preizkušajo tega orjaka:

Dodatne Informacije

Več informacij:
volvocars.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!