Vsi si z velikim užitkom odpremo pločevinko piva in jo zaužijemo, ne da bi pomislili, kje je ta pločevinka prej bila. Njena pot do naših rok je namreč “tlakovana” z bakterijami in umazanijo, skozi katere pločevinka piva potuje preden zaide na police trgovin.
V časih koronavirusa, ko vemo, da lahko na pločevinki virus ostane aktiven tudi tri dni, pa je previdnost še veliko bolj potrebna!
Prah, umazanija, iztrebki in ostanki živali ter bakterije in virusi so le nekateri od “prebivalcev”, ki jih najdemo na pločevinkah s pijačami, odkrivajo različni raziskovalni inštituti. Če želite zmanjšati tveganje za okužbo – tudi novim COVID-19 – morate pločevinko, še preden jo odprete in zaužijete pričakovani požirek, temeljito očistiti!
Tako, kot bi si umili umazane roke, preden zaužijemo hrano. Priporočljivo je, da pločevinko operemo z milom in vodo oziroma z detergentom za posodo. Če tega nimate pri roki in ste strašno žejni, vam bodo pomagala tudi razkužila ali antibakterijski robčki.
Analize pločevink kažejo, da so primerki iz avtomatov za pijačo še vedno nekoliko čistejši od tistih, ki jih kupujemo v trgovinah, zato so nekoliko varnejša izbira, zaželeno pa je tudi, da ne glede na izvor “pločevinke”, slednjo vselej očistimo, da se ne okužimo.
Ena najpogostejših bakterij, ki jih najdemo na pločevinkah, je E. coli, mikroorganizem, ki običajno živi v človeškem črevesju, vendar v primeru okužbe povzroča različne bolezni. Escherichia coli lahko povzroči tudi vnetje žolča, pljučnico, pa tudi sepso, zato je bolje, da to preprečite in operete pločevinko, kot pa da se morate zdraviti. V današnjih časih pa se na pločevinkah lahko nahaja tudi COVID-19!