To so očitni znaki, da vam kava škodi!

Kdaj in v katerih situacijah vam telo govori, da vam kava škoduje?

V vsem je treba uživati ​​zmerno, to pravilo pa seveda velja tudi za kavo. V kolikor se vam pojavijo ti znaki, vam preveč kave škoduje!

Večina ljudi ne more brez skodelice jutranje kave, dobra novica pa je, da naj bi bila kava povezana s številnimi koristmi za zdravje, kot sta dolgoživost in manjše tveganje za demenco. Toda že “dvojni odmerek” lahko povzroči neželene učinke, ki jih do zdaj morda niste povezovali s kavo. Nikakor se vam ni treba odpovedati svoji najljubši pijači, vendar pazite, da ne boste pretiravali!

Razburjeni ste oziroma ste razdraženi

Kava vas ne bo pomirila, temveč bo stresne situacije še poslabšala.

Preveč kave vas lahko spravlja ob “živce” – kofein namreč stimulira centralni živčni sistem, hkrati pa zvišuje raven adrenalina, dopamina in glutamata. Ta kombinacija lahko povzroči anksioznost, živčnost, pospešen srčni utrip, razdražljivost in celo izbruhe jeze.

Čez dan vam energija upada

Kava v delovnem okolju ni zaželena! Povzroča namreč neproduktivnosti, kar je najbrž nasprotno od naših pričakovanj.

Kava vas lahko zelo hitro zbudi in vam da t.i “energy boost”, a ko se ta energija porabi, sledi močan padec. Nekatere raziskave so pokazale tudi, da lahko kofein uniči produktivnost, kar pa lahko povzroči otopelost pri delu (ravno nasprotno od učinka, ki ga želite doseči). Tudi zato druga ali tretja kava v kolektivu ni zaželena!

Pogosto moramo na stranišče

Kofein je diuretik, kar pomeni, da boste s pitjem kave pogosteje urinirali, še posebej, če kave ne pijete pogosto. In čeprav nekatere raziskave kažejo, da s kavo dejansko ne morete dehidrirati, pa v primeru, da z njo ne popijete dovolj vode, vaše telo ne bo dovolj hidrirano. Tudi zato je navada, da vam ob kavi vselej postreže z vodo! Hidracija je nujna!

Vaš urnik spanja je moten

Znanstveniki se strinjajo, da kava lahko moti spanec ter zmanjša njegovo kakovost in dolžino. Tudi če kavo zaužijete 6 ur pred spanjem, se lahko zgodi, da zvečer ne morete zaspati. Kava lahko moti tudi vsakdanji ritem vašega telesa, zaradi česar se čez dan počutite utrujene in počasne. Zato previdno s pitjem kave po 4. uri popoldan!

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Zakaj moramo to jesen v prehrano obvezno vključiti granatno jabolko?