fbpx

Vzemite si 9 minut na dan za srečo svojega otroka!

Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Samo 9 minut, ki mu bodo narisale sproščen nasmeh. Če verjamete ali ne, otroci potrebujejo manj kot 10 minut na dan, da se počutijo srečne in ljubljene.

Nekateri se, kot starši od prvega dne počutijo precej izgubljeni. Sprašujejo se, kako uporabiti vse nasvete, ki so jih prejeli od staršev in drugje.

Čeprav je obdobje, ko se vaš svet obrne na glavo in stopi v vaše življenje majhno bitje zahtevno, je prav tako tudi čas, ko malčki malo zrastejo. V večini primerov je vaš primarni cilj, da ste vsako jutro čustveno prisotni v življenju svojih otrok.

Čez dan preprosto nimate dovolj časa za vse. Vaš um se spremeni v gobo, ki absorbira le tisto, kar išče otrok. Preobremenjeni ste z obveznostmi. Ne uspete izpolniti vsega, najpomembnejše dolžnosti, preživeti kakovosten čas s svojimi otroki.

Si postavljate previsoke standarde? Ni se potrebno ves dan igrati z njimi. Razmislite o kratkih pozornostih skozi dan. Razmislite o devetih minutah čiste sreče.

Namenite družini svoj čas! Foto: Elina Fairytale / Pexels

Dokazano je, da objemanje in ljubkovanje otrok sprošča hormone sreče in odpravlja stres tako pri starših kot pri otrocih. Tudi pogovor z otrokom pred spanjem daje otroku možnost, da predela svoja čustva in poglobi odnos s starši.

In kako poteka teh devet minut?

Prve tri minute nastopijo takoj po prebujanju

To je pogosto najbolj kaotičen del dneva. Prebujanje. Zajtrk. Umivanje. Oblačenje. Odhod. Da bi se vaš dan začel bolje in prijetneje, vstanite malo prej, in lezite pod odejo vašega malčka ter ga prebudite s poljubi. Tri minute se crkljajte z njim.

Tri minute, ko pridejo iz vrtca ali šole

Dejstvo je, da vas tudi po vrnitvi domov iz službe čaka veliko dela. Problem nastane, ko otroci pridejo domov. V tistem trenutku izpustite vse iz rok. Prav je tako, a sedaj si vzemite tri minute in jih preživite z njimi. Vprašajte jih, kako so preživeli dan, ali kaj jih muči, ali pa jih držite v naročju v objemu brez pogovora.

Narišite otroku pred spanjem nasmeh. Foto: Ketut Subiyanto / Pexels

Tri minute pred spanjem

In zagotovo najpomembnejše tri minute so tiste ob koncu dneva. Čas, ki ste ga namenili svojemu otroku, mu daje priložnost, da zbere misli in se sprosti pred spanjem. Raziskave kažejo, da imajo otroci veliko manj nočnih mor, če si starši vzamejo nekaj minut časa, da se z njimi objemajo ali crkljajo pred spanjem.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!