fbpx

Z vlakom po svetu: najlepša potovanja, ki si jih v življenju vsaj enkrat privošči

Potovanja z vlakom imajo svoj čar. Sedeti v kupeju pri rahlo odprtem oknu, skozi katero se vije vonj po trenju koles ob tračnice, štetje, koliko postaj še, opazovanje pokrajine, skozi katero drvi vlak ... Čas se ustavi.

Ne le da vzbuja edinstven občutek svobode in udobja, potovanje z vlakom je tudi bistveno manj stresno in cenovno ugodnejše od potovanja z avtom ali letalom. In kar je najdragocenejše, proge se vijejo skozi pozabljena mesta, vasi in doline, tam, kjer ni cest, tam, kjer je narava še neokrnjena, kjer ni velikih nakupovalnih centrov in sodobne mestne infrastrukture. Potovanje z vlakom je potovanje v preteklost …

Tole pa so ena izmed najlepših potovanj z vlakom na svetu!

TRANSMONGOLSKA PROGA

OD ULAN BATORJA V MONGOLIJI DO PEKINGA NA KITAJSKEM

Mongolija je dežela travnatih sipih.
Mongolija je dežela travnatih sipin.

Transsibirska železnica, ki pelje od Moskve do Vladivostoka, je med ljubitelji potovanj z vlakom najbolj priljubljena. Vendar pa jo po svojih slikovitih pokrajinah, skozi katero poteka, močno prekaša Transmongolska železnica od Moskve do Pekinga: še posebej v zadnjem delu poti. Ko vlak prečka Sibirijo in vstopi na območje Mongolije, se dežela spremeni v rdeče ravnine s travnatimi sipinami. V večerni svetlobi lahko skozi okno svojega kupeja spremljate čarobno bleščanje rek in jezer, tla pa odsevajo bogat oranžen sijaj. In zjutraj se zbudite na Kitajskem, kjer v daljavi že lahko vidite veliki Kitajski zid. Vlak pa nad strmimi dolinami in sadovnjaki drvi proti reki, kjer ribiči v značilnih širokih hlačah in klobukih v obliki stožcev čepijo v rekah.
transsiberianexpress.net

ŽELEZNICA RIVIERA 

IZ CANNESA V FRANCIJI DO VENTIMIGLIE V ITALIJI

Proga Riviera poteka ob čudovitem Ligurskem morju.
Proga Riviera poteka ob čudovitem Ligurskem morju.

Pot se začne v mestu Riviera in konča 90 minut zatem v prijetnem italijanskem mestecu Ventimiglia. Vožnja ob Ligurskem morju v dvonadstropnem vagonu potnike popelje po manj znanih obalnih predelih, kot so Cagnes-sur-Mer, Juan-les-Pins in Antibes. Vlak se ustavi tudi na postaji v Nici in Monaku, kjer so potniki na “varni” razdalji, dovolj daleč od bahaškega sveta jaht, odbojke na mivki, Lamborghinijev in preostalega blišča. Očarljiva vožnja od Francije do Italije je pravi balzam za dušo.
raileurope-world.com

VENICE SIMPLON–ORIENT EXPRESS

IZ BENETK DO LONDONA

Legendarni Orient express - potovanje kot v filmu.
Legendarni Orient Express, potovanje kot v filmu

Verjetno najbolj poznan vlak na svetu je Orient Express. Tudi proga je zagotovo ena izmed najlepših, ki jih v Evropi lahko prepotujete z vlakom. Legendarni Orient Express pa je podjetje Belmond vrnilo na zemljevid priljubljenih potovanj in tako obudilo zlato dobo potovanj. Potovali boste v zasebnih kupejih, ki so opremljeni s prestižnim mahagonijem, udobnimi posteljami, na katerih boste v posteljnini iz damaska spali kot kralj, medtem ko boste vijugali med italijanskimi Dolomiti, švicarskimi Alpami … Zvečer pa boste, oblečeni v večerno toaleto, v prestižni restavraciji razvajali svoje brbončice z ostrigami in foie grasom ob melodijah pianista, ki bo igral v kotu vagona. Potovanje, prav zares, kot iz romana …
belmond.com

PROGA SMRTI

OD BANGKOKA DO KANCHANABURIJA

Proga smrti
Proga smrti

Med drugo svetovno vojno so Japonci v upanju, da bodo prišli do Indije, vojne ujetnike prisilili, da so zgradili železniško progo, ki bo povezala Tajsko z Burmo. Ujetniki so se med gradnjo te 414 kilometrov dolge proge spopadali z veliko smrtonosnimi boleznimi: kolero, beriberijem, mrzlico …  in progo le dokončali v 14 mesecih. Proga, ki je znana tudi kot Proga smrti, je zahtevala vsaj toliko žrtev, kolikor metrov je dolga. Ta čarobna vožnja z grenkim priokusom se začne na postaji Thonburi v Bangkoku in konča na postaji Nam Tok v Kanchanaburiju. Vlak s perona odpelje dvakrat na dan in se prebija skozi območja džungle, prečka pa tudi zloglasni most na reki Kwai.
tripadvisor.com

MANDOVI EXPRESS

OD MUMBAJA DO MADGAONA

Mondovi Express na svoji progi prečka kar 2000 mostov.
Mandovi Express na svoji progi prečka kar 2.000 mostov.

Vožnja z Mandovi Expressom traja 12 ur. Pol dneva vožnja poteka ob obali Konkan, kjer se na eni strani sveti Arabsko morje, na drugi pa se razprostira hribovje Sahyadri. Vlak odpelje z začetne postaje Chhatrapati Shivaji v Mumbaju, se prebije skozi to indijsko megamesto in pot nadaljuje skozi podeželje, le nekaj metrov od otrok, ki igrajo kriket, in pastirjev, ki pasejo svoje ovce. Ko se vlak približuje Goi, se pelje skozi nasade kokosa in palm. Na svoji poti prečka več kot 2.000 mostov, tudi najvišji viadukt v Indiji. Mandovi Express je vsekakor najboljši vlak v celotnem voznem parku, ki ga premorejo indijske železnice.
indiarailinfo.com

PROGA PONOVNE ZDRUŽITVE

OD HANOJA DO DA NANGA

Proga pelje tako blizu hiš, da lahko stanovalcem pogledate skozi okno.
Proga pelje tako blizu hiš, da lahko stanovalcem pogledate skozi okno.

Proga Ponovne združitve se začne v Hanoju in vodi skozi celotno državo, vse do mesta Ho Ši Minh na jugu. Proga je v času vietnamske vojne doživela veliko poškodb, nekateri predeli so bili uničeni. Vendar pa je po državni združitvi leta 1976 promet na njej spet potekal redno. Vožnja skozi mestno prestolnico, med hišami in vrtovi domačinov, je pravo voajeristično doživetje, ki vas odpelje v sončni vzhod naslednjega jutra. Vlak vozi skozi džunglo, nasade bananovcev, skozi vasice, tako blizu hiš, da lahko domačinom pogledate globoko v oči, vse do klifov nad Južnokitajskim morjem, ki jih prekriva zlat pesek zaliva Lang Co. Zadnjič se ustavi na postaji Da Nang.
vietnam-railway.com

RAKETA RUPERT 

OD JASPERJA DO PRINCA RUPERTA

Vožnja skozi Jasper v Alberti je prava paša za oči.
Vožnja skozi Jasper v Alberti je prava paša za oči.

Vlak Skeena (znan tudi pod imenom Raketa Rupert) potuje od Narodnega parka Jasper v Alberti globoko skozi Britansko Kolumbijo. Trikrat na teden se lahko odpeljete proti severozahodu, mimo najvišjega kanadskega vrha Robson, mimo popolnoma mirnih smaragdno zelenih jezer pod sinje modrim nebom. Na poti lahko skozi okno opazujete črne medvede, belorepe jelene, lose, orle … Z nočnim postankom v Prince Georgeu se vlak vozi skozi postaje Kwinitsa, Vanderhoof in Penny. Tam živi le malo ljudi (manj kot 10), je pa zato veliko psov. Mimo žagarskih naselij in sladkovodnih jezer, v katerih plavajo lososi, prispe do svoje zadnje postaje, mesta Princ Rupert.
rupertrocket.com

SUNSET LIMITED

OD NEW ORLEANSA DO LOS ANGELESA

Posebnost vlaka Sunset Limited so zagotovo potniki.
Posebnost vlaka Sunset Limited so zagotovo potniki.

Vožnja z najstarejšim vlakom v ZDA traja dva dni, potnike pa popelje iz južnega New Orleansa do Los Angelesa. Njegova posebnost so vsekakor ljudje, ki jih lahko srečate na vlaku: od glasbenikov, učiteljev, kmetov do upokojencev, amišev, manekenk; vsi sloji ameriške družbe v enem vagonu! Pot se vije mimo zalivov v Louisiani, kaktusov v Novi Mehiki, skozi rdeče sončne zahode v Arizoni. Potniki imajo vsekakor dovolj časa, da preberejo knjigo, vadijo kitaro ali pa le opazujejo divje zajce in zlate orle, ki krožijo nad vlakom. Na postaji v El Pasu pa čaka gospa z buriti, ki jih je absolutno treba pokusiti.
amtrak.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!