Zakaj gresta glavobol in spolnost skupaj?

Spolna želja in lajšanje bolečin sta povezana z glavoboli.

Foto: Mark Decile / Unsplash

Olje in voda. Alkohol in odločitve. Znanost in religija. Sol in rane. To so stvari, ki se ne mešajo dobro. Na seznam lahko dodate glavobol in spolnost - saj je to že obrabljeni kliše in vir starih šal in domnevnih nočnih frustracij. "Ne nocoj, boli me glava" je namreč vsem dobro znana utemeljitev za zavračanje spolnosti.

Raziskave kažejo, da imajo nekateri ljudje z glavobolom kljub vsemu spolno željo in si bolečino lajšajo s spolno aktivnostjo.

Študija Univerze Wake Forest

Raziskovalci na oddelku za anesteziologijo na Medicinski fakulteti Univerze Wake Forest so izvedli študijo o povezavi med migrenskimi glavoboli in spolno željo. Migrena je močno in boleče utripanje v glavi, ki jo pogosto spremlja slabost, bruhanje in občutljivost na svetlobo. V študiji je sodelovalo oseminšestdeset bolnikov z glavobolom.

Foto: Unsplash

Iz te skromne velikosti vzorca so raziskovalci ugotovili, da se vsi ljudje, ki trpijo zaradi glavobola, spolnosti ne izogibajo. Dejansko so bolniki z migreno poročali o spolni želji za 20 odstotkov višji od tistih, ki so trpeli zaradi t.i. napetostnih glavobolov, najpogostejše vrste glavobolov, ki se kažejo kot bolečine v glavi in vratu, ki jih spremljajo tesne mišice v predelih bolečine.

Raziskovalci so ugotovili, da na migrenski glavobol in spolno željo vpliva ista kemikalija – serotonin. Višje ravni serotonina pri posameznikih ustrezajo nizki spolni želji. Pri migrenskih glavobolih je prisotna nizka raven serotonina.

Večina bolnikov z migreno je imela koristi od spolnih odnosov v zvezi z glavoboli. Poročali so, da spolna aktivnost in orgazem lajšata ali popolnoma odpravljata migreno. O ublažitvi migrene je poročalo 73,3 odstotka moških in 58 odstotkov žensk.

Foto: Unsplash

Potrjeno je, da imajo bolniki z migreno lahko večjo potrebo po spolnosti in po lajšanje bolečin s spolno aktivnostjo. Toda razmerje med spolnostjo in glavoboli je izključno stvar bolnika. Na žalost pa še nismo v času, ko bomo slišali: “Narediva to nocoj dragi, boli me glava.”

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!