Zakaj je sedenje novo kajenje?

Zakaj sedenje zdravju škoduje kot kajenje?

Verjetno ste že ujeli na uho, da preveč sedenja škoduje vašemu zdravju. Zadeva še zdaleč ni nedolžna in nekateri strokovnjaki gredo celo tako daleč, da sedenju pravijo novo kajenje. Ljudje namreč nismo bili ustvarjeni za sedenje ampak gibanje. In več kot sedimo, ne glede na količino tedenske vadbe, slabše je to za naše zdravje. Sedenje namreč poveča možnost diabetesa, raka, bolezni srca in pojava depresije. Ljudje v povprečju presedimo kar 64 ur na teden, stojimo pa le 28, 11 ur pa jih odmerimo hoji, kar vsekakor ni zdravo razmerje.

Nekajminutno sedenje ne škodi, a dolgotrajno sedenje, ki je v veliko primerih povezano še z nepravilno držo, lahko vodi v razvoj kroničnih bolezni in poškodb hrbtenice. In čeprav ste aktivni in mislite, da naredite dovolj za svoje telo, to ne more odpraviti posledic dolgotrajnega sedenja, ki je v veliki meri povezano s sedenjem pred računalnikom.

Preveč sedenja in slaba drža lahko vodita v resne zdravstvene težave.
Preveč sedenja in slaba drža lahko vodita v resne zdravstvene težave.

Pisarniški delavci dnevno presedijo do devet ur, kar je izjemno slaba navada oziroma razvada. Sedenje je namreč zelo zahrbtna ”bolezen” in če ne bomo kaj spremenili na tem področju in omejili prijateljstvo med zadnjico in sedalom, znamo nekoč za to plačati zelo visoko ceno. Zato ukrepajmo dokler lahko, ker ko nam bo zdravje izstavilo svoj račun, bo že prepozno.

PREBERITE ŠE: Ali ste vedeli, da sedenje na straniščni školjki škoduje vašemu zdravju?

Če še niste povsem prepričani, da je sedenje res tako škodljivo zdravju, si oglejte poučen posnetek (slovenski podnapisi) in preverite, zakaj je sedenje novo kajenje.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Grizenje nohtov: kaj ta grda navada pove o tebi?