Zakaj je tako izjemno težko odpustiti prevaro?

To te bo vedno grizlo! Ampak obstaja rešitev in znak, da bo vse dobro!

Foto: Rodnae Productions / Pexels

Težko je odpustiti, kajti vse, kar zahteva odpuščanje, je nekaj, kar nas je globoko prizadelo, zaradi česar se počutimo prevarane in izdane. Morda je najtežje odpustiti prevaro partnerju, nezvestobo, ker tovrstna izdaja povzroči, da začnemo dvomiti o sebi. Ne le, da se nam zaradi tega poruši svet, zdi se nam, da je vse, kar smo zgradili v odnosu, lažno. Kako odpustite in kdaj lahko pravzprav zares odpustite! Žačutili boste točno to!

To so stvari, ki nam otežujejo odpuščanje, saj na koncu ne gre za to, ali bomo lahko preboleli nekaj, kar partner obžaluje, ampak za to, kako bomo nadaljevali sami s seboj. Proces odpuščanja je dolg in prevaro lahko odpustite šele takrat, ko boste pri partnerju začutili, da je v sebi sprejel odločitev, da vas več ne bo prizadel. Poglejmo zakaj je odpuščanje tako zelo težko in čez kaj moramo iti v kolikor smo prizadeti s strani ljubljene osebe!

Ista vprašanja se vam bodo podila v mislih v nedogled.

Kako je lahko nekdo, ki vas ljubi, spal z nekom drugim? Zakaj je to storil? Kako se je potem lahko pretvarjal, da je vse v redu, in še naprej spal z vami? Radovednost in jeza se bosta izmenično pretakali skozi vaše misli in ne glede na to, kolikokrat ga boste o tem povprašali, tega ne boste mogli razumeti.

Naredil je nekaj, kar mu ni bilo pomembno, z nekom, ki mu ni bil pomemben, in s tem tvegal vse, kar mu je bilo pomembno.

Zakaj vam je sploh povedal? Zakaj se ni mogel spoprijeti s tem kot moški in vas zaščititi pred posledicami svojih dejanj? Ali ni vedel, da ga bo grizla vest? Se ni zavedal, da je z izvajanjem priložnostnih in nevarnih spolnih odnosov, s tem ogrozil svoje in vaše zdravje? Bi na vašem mestu, sploh pomislil, ali bi vam lahko odpustil, ali pa bi vas preprosto zgrožen zapustil?

Ali je to bila na kakršenkoli način vaša krivda?

Še eno vprašanje, ki vas bo preganjalo in na katerega ne boste našli pravega in zadovoljivega odgovora, ne glede na to, kako se trudite. Ste mu odrekli nekaj, brez česar ne more in kar je iskal drugje? Če je odgovor pritrdilen, ali to pomeni, da se mora nečemu odpovedati, da bo zvest? Ali mu morate dati nekaj, česar ne znate in ne zmorete, da si zagotovite njegovo zvestobo? Kaj ste naredili narobe, da se vam je maščeval na takšen način?

Misel na izdajo vašega zaupanja, vas bo preganjala še dolgo po njegovem priznanju nezvestobe. Foto: Alex Green / Pexels
Če poskusite prevzeti del odgovornost za njegovo prevaro, se ne boste počutili nič bolje prej slabše. Poglejte na svoje razmerje iz druge perspektive. Najdite šibke strani, delajte na njih. A ne pozabite za varanje ni opravičila. Nikomur ne spodrsne in naključno pristane nekomu med nogami.

Vedno vas bo spremljal občutek, da mu niste dovolj.

Če bi to storil zaradi nečesa, kar mu je manjkalo – četudi je šlo zgolj za občutek navdušenja nad dejstvom, da je bil z nekom novim in neznanim, bi hotel slejkoprej spet dobiti tisto, kar mu manjka.

Zaupanje se izgubi v sekundi, a traja dolgo časa, da si ga lahko zopet povrnete.

V trenutku, ko ste ugotovili, da vas partner vara, ste izgubili zaupanje, ki ste ga imeli vanj, v stabilnost vajine zveze, v ljubezni. To uničujoče spoznanje je pretreslo celo vaše bitje.

Kako obnoviti zaupanje, ki ga je vaš partner uničil? Zaupati nekomu je odločitev, a odpuščanje je dolg in boleč proces. Zaradi te slabe izkušnje ne boste nikoli več prepričani, da se to ne bo ponovilo. Boste lahko živeli s to negotovostjo?

Te bolečine ne boste nikoli pozabili.

Simptomi zlomljenega srca so podobni preživetju srčnega napada in tudi okrevanje je podobno. Nikoli ne boste pozabili tistega občutka, ko vam je nekaj prebodlo srce in ostalo zabodeno, medtem ko se je zavest še vedno upirala in poskušala racionalizirati spoznanje.

Najtežje pri odpuščanju je, da greste preko svojih negativnih občutkov, ter zopet verjamete, da je med vama možno. To boste dojeli traktrak, ko bo on v sebi sprejel odločitev, da želi biti z vami za vedno!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7 načinov, kako biti partnerju še boljši prijatelj