fbpx

Zakaj je zaljubljenost pravzaprav kemična bolezen?

Nismo vsi isto zaljubljive sorte!

Se ti je že zgodilo, da nekoga ne moreš spraviti iz glave? Da si se zaljubila(il) do ušes? Kaj se dogaja v človeškem telesu in zakaj je zaljubljenost neke vrste najbolj naravna bolezen, ki se širi kot nezadržen virus po človeškem telesu in ti popolnoma zamegli um.

Zdi se, da se vedno znova ujameš v preveč poznano past – ljubezensko odvisnost, ki ti ni logična? Namenoma iščeš razburkane vode, ker se drugače dolgočasiš? Potem ljubiš hormone, ki jih povzroča zaljubljenost. In zaradi tega te privlačijo zgodbe, ki so za lučaj nedokončane in nedosegljive.

Vse prevečkrat pogleduješ na telefon. Ne moreš se koncentrirati. Zalotiš se, da strmiš v knjigo, z mislimi pa si nekje povsem drugje. Ti je znan ta scenarij? Kljub temu, da se trudiš, da ljubljena oseba ne bi bila osrednja tema tvojega vsakdana, je ne moreš spraviti iz svoje glave. Zakaj neprestano razmišljaš o osebi, ki ti je všeč? Nekaj malega o tem lahko razloži tudi nevroznanost – ko se z nekom zapleteš v romantični odnos, ki vključuje (samo ali tudi) spolnost, se ob tem človeku sprožijo nevrotransmiterji, ki so med drugim odgovorni za občutek povezanosti in za užitek.

via GIPHY

Nevrotransmiter dopamin je glavni aktivator centra za užitek v tvojih možganih. Med spolnim odnosom se v največjih količinah sproži med vrhuncem, po katerem tvoje telo proizvede prolaktin, s čimer lahko na nevrofiziološki ravni razložimo, zakaj po vrhuncu včasih potrebuješ trenutek zase ali postaneš zaspana.

Glavni nevrotransmiter, ki ti onemogoči, da bi spravil/-a partnerja iz svoje glave, pa je nevrotransmiter oksitocin – ta molekula je odgovorna za občutek povezanosti. Je tudi tisto čudo narave, ki vse sesalce spodbuja, da skrbijo za svoje mladiče. Ženske proizvedejo več oksitocina kot moški, kar je ena izmed možnih razlag, zakaj se ženske med spolnim odnosom veliko bolj navežejo in jim tudi ta izven čustvenega odnosa lahko hitro pomeni nekaj izjmeno intimnega.

via GIPHY

Z razumevanjem nevrofiziologije in osnovnih nevroloških mehanizmov, pod katerimi je tvoje telo med spolnim odnosom, lahko tudi lažje in bolj jasno vidiš, zakaj ga ne moreš spraviti iz svoje glave. Morda ti ta članek pomaga ločiti zrno od plevela. Pomembno je namreč razločevati med globoko zaljubljenostjo in povezanostjo, ki temeljita na posebni vezi, ki vključuje več sfer človeka (spolne, čustvene in kognitivne) ter med trenutno obsedenostjo zaradi kratkotrajnega sproščanja nevrotransmiterjev.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!