fbpx
Foto: Maryia Plashchynskaya/Pexels

Zakaj nas je COVID-19 naredil asocialne? 8 načinov, da se znova povežemo

Kako se po letu izolacije povezati z drugimi ljudmi?

Zadnjič posodobljeno: :

Pandemija novega koronavirusa je marsikoga med nami naredila nekoliko plašnega ali nervoznega v družbi drugih ljudi. Zakaj je temu tako in kako obnoviti socialne vezi?

Se morda tudi vi počutite družbeno “zarjavele” in nenavadno preplašene zaradi množice ljudi, ki je večja od tiste v vaši dnevni sobi? Če se na ponovno odpiranje družbe odzivate z nelagodjem, še zdaleč niste sami. Po mnenju znanstvenikov obstajajo dobri razlogi, zakaj se nekateri počutimo kot jamska bitja, ki groteskno prihajajo na svetlobo.

Zakaj se trenutno počutite tako asocialne in nerodne okoli drugih ljudi?

Nedavni članek znanstvenega centra Greater Good se poglablja v psihologijo asocialnih občutkov, ki jih je nekaterim med nami povzročila pandemija. Osamljenost, poudarja avtorica Kira M. Newman, bi nas morala spodbujati, da se obrnemo na druge, a “se po raziskavah dejansko umaknemo, začnemo se počutiti nevredni svojih odnosov, zaskrbljeni, da nas ljudje obsojajo ali da ne uživajo v naši družbi.”

Podobno tudi depresija črpa našo energijo, zaradi česar je manj verjetno, da bomo počeli stvari, kot so vadba in druženje, zaradi katerih smo lahko manj depresivni. Poleg tega po enem letu posedanja na kavčih mnogi med nami preprosto nimamo več o čem govoriti (razen o covidu, od katerega nas že pošteno boli glava). V drugih primerih nas eno leto, v katerem smo bili 24/7 ujeti skupaj z družinami, sili, da hrepenimo po samoti.

Nenazadnje gre za težavo s toksično pozitivnostjo ali pritiskom, ki nas sili, da hlinimo optimizem, ki ga v resnici ne čutimo. “Izčrpavajoče je, da se nenehno vedemo, kot da smo veseli in polni upanja, v resnici pa tega ne čutimo. Če pa bomo z drugimi delili le pritožbe, pesimizem in žalost, bomo morda zaskrbljeni, da smo drugim v breme,” ugotavlja Newmanova.

Leto, v katerem smo bili 24/7 ujeti skupaj z družinami, nas sili, da hrepenimo po samoti.
Foto: Arthur Brognoli/Unsplash

Kako si olajšati ponovni vstop v socializacijo?

Zaradi vseh teh razlogov je povsem normalno, da kljub temu, da se počutimo osamljene in nepovezane, čutimo tudi tesnobo, ko imamo dejansko možnost, da vidimo resnične, žive ljudi. Kako si lahko olajšamo pot nazaj v socializacijo?

1. Preden dejansko vstopite v zunanji svet in živahne družbene situacije, si predstavljajte, kakšen bo občutek, da boste lahko svojemu duhu in telesu omogočili pripravo na njih.

2. Začnite z majhnimi koraki. Če ste bili zelo osamljeni, je sprehod do trgovine za vogalom dober začetek. Korak za korakom gradite svojo izpostavljenost v zunanjem svetu.

3. Poiščite “pajdaša”. To je vedno dober način, da odpravite socialno tesnobo in zdaj boste morda bolj kot kdaj koli prej potrebovali podporo zaupanja vrednega prijatelja.

4. Pojdite v naravo. Narava je fenomenalen morilec tesnobe in ponuja dodatno prednost, ker se razmeroma “nenatrpan” način ponovno spoznamo z zunanjim svetom.

5. Pokažite svojo ranljivost. Ko vas nekdo vpraša “Kako si?” vam ga ni treba voditi po vsakem temačnem kotičku vaših čustev, ampak bodite kljub temu iskreni. Morda boste ugotovili, da ste v svojih težavah manj sami, kot si mislite.

6. Osredotočite se na druge. Če je vaša pozornost usmerjena na to, kaj govori druga oseba, in kako ji lahko pomagate, da se sprosti, je manj verjetnosti, da boste delali napačne korake.

7. Znižajte svoje standarde. Trenutno resnično nihče ne pričakuje popolnosti (pravzaprav je to vedno nevaren standard).

8. Poiščite pomoč, če jo potrebujete. Vpliv pandemije se razlikuje od osebe do osebe. Če se resnično spopadate z njo, se ne primerjajte z drugimi, ampak si poiščite strokovno pomoč.

Morda je še najpomembnejši večno dober nasvet: bodite prijazni do sebe. Občutek, da ste napeti in asocialni, je povsem razumljiv glede na to, kaj vse smo preživeli. Če rabite nekaj časa, da se vrnete nazaj v družbo, je to povsem v redu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!