fbpx

Zakaj nekateri ljudje sovražijo dotikanje in objemanje?

Življenje postane neverjetno komplicirano, če vas neznana oseba želi objeti. Začutite le gnus, gravž in strah. Zakaj se to dogaja?

Če ne marate objemanja, potem verjetno veste, kako hudo je, ko morate stisniti zobe in ‘skočiti’ v objem. Ali pa se mu nekako izogniti z rokovanjem ali poljubom. Zaradi tega posebnega fenomena so ameriški znanstveniki poskušali ugotoviti, kaj izzove odpor v ljudeh, ko se morajo dotikati in objemati.

Kaj izzove odpor v ljudeh, ko se morajo dotikati in objemati?
Kaj izzove odpor v ljudeh, ko se morajo dotikati in objemati?

Znanstveniki ugotavljajo, da naj bi se razlog za odpor do objemanja in dotikov skrival v vzgoji. Če so odrasli ljudje v vašem okolju sovražili objemanje, je zelo verjetno, da boste tudi vi. Nagnjenost k fizičnem stiku – božanje po glavi in ramenih, objemanje ali rokovanje – je posledica izkušenj, ki jih ima otrok v otroštvu. Otroci, ki so odraščali ob starših, ki so jih božali ali objemali, so to ‘tradicijo’ nadaljevali tudi v odrasli dobi. Objemanje je tako del emocionalnega vzgajanja otrok.

Objemanje je del emocionalnega vzgajanja otrok.
Objemanje je del emocionalnega vzgajanja otrok.

Vendar znanstveniki hkrati trdijo, da obstajajo tudi ljudje, ki se sicer ne objemajo veliko, a ima nanje objem pozitiven učinek. Ravno tisti otroci, ki niso bili dovolj objemani v otroštvu, si močno želijo fizičnega stika.

Ne smemo pozabiti tudi niti na kulturološke elemente, ko govorimo o dotikanju in objemanju med ljudmi. Tako navajajo primer Američanov in Britancev, ki se manj objemajo od Francozov ali prebivalcev Portorika.

Odpor do objemanja se lahko premaga.
Odpor do objemanja se lahko premaga.

Dobra novica vsekakor je, da se odpor do objemanja lahko premaga, trdijo znanstveniki.

Dodatne Informacije

Več informacij:
journals.sagepub.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.