fbpx

Zakaj nekaterim moškim ne raste brada?

Trendi 2015: Seksi fantje s seksi bradami

Zdaj, ko je v modi moških vseh starosti gosta, urejena in velikokrat tudi dolga brada, se tistim, ki jim obrazne dlake ne poganjajo tako intenzivno, najbrž kar toži po njih. Toda proti materi naravi se je nemogoče boriti. Ste se kdaj vprašali, zakaj se nekaterim moških brada ne raste.

Znanstveniki imajo odgovor na to vprašanje. Odkrili so namreč, da se celoten ‘problem’ vrti okoli dihidrotestosterona. Kaj za vraga je to? Dihidrotestosteron (DHT) je hormon, ki spada v razred androgenov in je odgovoren za pojav sekundarnih spolnih znakov, kot so obrazne dlake ter moški reproduktivni organi. V telesu se testosteron lahko hitro pretvori v DHT, ki je aktivnejši hormon in ima močnejše učinke.

Če je vaše telo bolj občutljivo na testosteron in nanj hitreje reagira, potem lahko pričakujete gostejšo brado in seveda obratno. Ne gre pa zanemariti tudi genetskega zapisa. Če se vaš oče ponaša z gosto brado, je veliko možnosti, da se boste tudi vi. Vpliva pa DHT tudi na druge procese v telesu. Povezujejo ga tudi z zdravjem prostate, libidom ter plešavostjo.

Sicer pa strokovnjaki predlagajo, da v svoj vsakdan uvedete več gibanja, manj alkohola ter več zdrave hrane, če želite uravnavati hormonsko ravnotežje.

Dodatne Informacije

Več informacij:
beardprofile.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!