fbpx

Zakaj paprika velja za eno najbolj zdravih živil?

Foto: envato

Ali ste vedeli, da je paprika eno izmed živil, ki bi jo morali imeti večkrat na svojem krožniku, saj je zelo koristna za telo.

Paprika je poleg tega, da je zelo okusna, polna zdravju koristnih vitaminov. Bogata je z vitaminom C in različnimi karotenoidi, ki delujejo kot antioksidanti. Je tudi odličen vir vitamina A.

Poglejmo še več njenih koristih lastnosti, čemu jo je dobro uvrstiti na jedilnik.

Zdravje srca in prebave

Vse vrste paprike imajo veliko vlaknin, pa tudi nekaj železa in folatov, ki podpirajo zdravje črevesja, srčno-žilni sistem in naravno razstrupljanje.

Uživajte v njen okusu. Foto: Peter Schad / Unsplash

Zdravo srce

Paprika je ne glede na barvo odličen vir vitamina A in kalija. Kalij pomaga ohranjati zdravo srce z zniževanjem krvnega tlaka in se bori proti napihnjenosti z zmanjšanjem zastajanja vode.

Vid

Ta zdrava zelenjava vsebuje tudi že omenjeni vitamin A, ki pomaga ohranjati zdravje oči, ohranja dober vid in preprečuje degeneracijo rumene pege.

Antioksidant

Bogata je tudi z vitaminom C in različnimi karotenoidi, ki delujejo kot antioksidanti in podpirajo zdravje oči in srčno-žilnega sistema. Rumena in oranžna paprika vsebujeta betakaroten, antioksidantno obliko vitamina A, vitamina C in kalija.

Je zelo zdrava za vaše telo. Foto: Theo Crazzolara / Unsplash

Koža

Uživanje zelene in rumene zelenjave lahko pomaga zmanjšati gube, ki se lahko pojavijo okoli ust, omenjeni antioksidanti pa se borijo tudi proti staranju in prostim radikalom..

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!