fbpx

Zakaj tako pogosto padamo na teorije zarote?

Teorije zarote že od nekdaj burijo domišljijo – v igri so pomembna vprašanja, kaj je resnično, kaj je prikrito in ali bomo kdaj sploh izvedeli pravo resnico. Ker odgovora na vprašanje ni, je teorija zarote kot alternativna razlaga dogodka edini odgovor, ki mu zaradi številnih nepojasnjenih razlogov ljudje pogosto verjamejo.

Teorije zarote se močno ali popolnoma razlikujejo od uradno priznanih teorij – v preteklosti so se te pojavljale v povezavi z različnimi dogodki ali stvarmi. Razlog za njihov nastanek? Določeni dogodki so bili zaviti v skrivnost, njihova pojasnila so bila izjemno suhoparna ali pa se je uradno razlago obravnavalo kot manipulacijo in prikrivanje določenih dejanj določenih oseb ali družb. Ljudje pa si seveda želijo pojasnil, zato so posamezniki začeli razvijati svoje razlage, katerih namen naj bi bil pojasniti pravo ozadje dogodkov.

Zagovorniki alternativnih teorij včasih nimajo dovolj dobrih dokazov ali trdnih argumentov za pojasnitev določenih dogodkov, zato jih okolica večinoma obravnava negativno.

Bolj zanimivo vprašanje pa je, zakaj ljudje teorijam zarote tako zlahka verjamejo.

Zakaj verjamemo teorijam zarote?
Zakaj verjamemo teorijam zarote?

Če izhajamo iz temeljnega vprašanja človeškega obstoja, kje Zemljani živimo: na ravni plošči ali okrogli Zemlji, se tu odpira vprašanje teorije o ravni Zemlji. In kdo stoji za takšnimi zvijačami in kaj od tega ima? Jamie Brown, ki že šest let aktivno poskuša ovreči to teorijo, pravi, da je to moč – moč, da verjamemo, da ljudje živimo na vrteči se krogli, da je človeško življenje naključni rezultat neke nesreče pred milijardami let, da smo nepomembni in da v našo stvaritev ni vpleteno inteligentno oblikovanje, ki ga težko razumemo.

Je zemlja ravna plošča ali okrogla?
Je zemlja ravna plošča ali okrogla?

Podobno je tudi s teorijo 9/11, ko so milijoni Američanov čakali na uradno različico dogodka. V raziskavi, narejeni leta 2016, je bilo ugotovljeno, da naj bi več kot polovica Američanov verjela, da jih je na nek način vlada prevarala v zvezi z dogodki, ki so se zgodili 11. septembra. Oblikovalo se je celo gibanje resnice 9/11, ki je postalo nekakšna religija.

Gibanje resnice 9/11 je postalo kot religija.
Gibanje resnice 9/11 je postalo kot religija.

Od kod vse to?

Naraščajoča priljubljenost teorij zarot je zelo zaskrbljujoča, pravi ustvarjalec Conspiracy Theory: The Lizard’s Tale – obseg zla na planetu Zemlji se povečuje, kar življenje naredi veliko bolj zastrašujoče, kot bi moralo biti. Ljudje zarotam verjamejo zato, ker živijo v eni točki v filmu Matrica, hkrati pa so v udobnem zavetju, saj se zavedajo, da so vse informacije, ki jih dobijo, lažne, zato ni smisla, da bi se ukvarjali s svetom. In to je tista čudežna osvoboditev.

Ne verjamem v te stvari, samo zastavljam vprašanja, odgovore pa poznam.
Ne verjamem v te stvari, samo zastavljam vprašanja, odgovore pa poznam.

Pri tovrstnih teorijah gre za uporabo klasičnega pristopa: ne verjamem v te stvari, samo zastavljam vprašanja. Pri tem pa poveste, kar veste, in to so vaši odgovori. To je, Salomon pravi, metoda, ki jo zagovorniki teorij zarote uporabljajo za izražanje nenavadnih pogledov in zlonamernih mnenj, ne da bi prevzeli odgovornost zanje.

Moderne teorije zarote so zaradi razvoja tehnologije hitro dostopne, donosne in vabljive, saj jih vidimo na vseh platformah. Pa tudi s politiko, v kateri prevladujejo ekstremistični glasovi, so ideje, ki bi bile nekoč plod domišljije in neumnost, zdaj na splošno predstavljene kot dejstvo.

Če vam manjka dokazov, vam teorija odgovarja, da ste naivni.
Če vam manjka dokazov, vam teorija odgovarja, da ste naivni.

Če vam manjka dokazov, vam teorija odgovarja, da ste naivni. Prevelika dvomljivost in paranoičnost pa vas lahko pripeljeta do prepričanja, da vsaka korporacija, politik in milijarder na vas gleda kot na predmet za enkratno uporabo v svoji zlobni svetovni šahovski igri.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!