Zakaj v vročem avtomobilu nikoli ne bi smeli pustiti plastenke z vodo?

Najbrž je jasno, da v avtomobilu ne puščate hišnih ljubljenčkov in otrok, kaj pa steklenico vode? Primer, s katerim so se soočili ameriški gasilci, pojasnjuje zakaj.

Puščanje plastenk z vodo v avtomobilu v poletnih dneh je res slaba ideja – ne samo zato, ker naj bi se v vodo ob večji toploti sproščale kemikalije iz plastike. Plastenka z vodo lahko namreč povzroči požar, če jo sončni žarek zadane pod točnim kotom.

Plastenke z vodo v vročih dneh nikar ne puščajte v avtomobilu!
Plastenke z vodo v vročih dneh nikar ne puščajte v avtomobilu!

Če ne verjamete, povprašajte Dionija Amuchasteguija, ki je to doživel na lastni koži. Med premorom za malico je namreč s kotičkom očesa opazil, da se z njegovega sedeža kadi in da je začel goreti ter da se skozi plastenko z vodo lomi svetloba na mesto, od koder se je začelo kaditi. Dioni je še enkrat naredil test in ga tudi posnel, da bi ljudi opozoril na nevarnost puščanja plastenk v vročem avtomobilu. Ko je k plastenki z vodo, skozi katero je rezal sončni žarek, prislonil termometer, je ta kazal nekaj več kot 100 stopinj Celzija.

Test so izvedli tudi gasilci v Oklahomi in prišli do zaključka, da je nevarnost požara še kako resnična. “Plastika sicer začne goreti pri 235 stopinjah Celzija, zato bi v pravih pogojih – kako je pozicioniral sončni žarek – kaj hitro prišlo do požara,” dodaja David Richardson iz gasilske brigade v Oklahomi.

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ko se bojite prihodnosti, se spomnite, da je sedanjost pomembnejša!