fbpx

Žar je gojišče bakterij: očistite rešetko s pomočjo te sestavine in maščoba v trenutku izginila

Kako očistiti žar!?

Foto: envato

Ste že pripravljeni na sezono piknikov, ki se nezadržno bliža? Kdaj ste nazadnje temeljito očistili žar?

Ste že očistili žar?

Pomladni meseci prinašajo obilico priložnosti za aktivnosti na prostem, pri čemer je žar ena izmed najbolj priljubljenih. Vendar pa je pred prvim piknikom pomembno poskrbeti za čistočo žara, saj lahko umazanija in ostanki hrane postanejo vir bakterij, ki ogrožajo zdravje.

Čiščenje žara morda zveni kot dolgočasno opravilo, vendar je ključnega pomena za zagotavljanje varne in učinkovite uporabe.

Preden na žar položimo meso, moramo opraviti nalogo, ki je pogosto spregledana, temeljito čiščenje žara.

Pecite na očiščenem žaru. Foto: Postiglioni / Pexels

Kako lepo bi bilo, če bi lahko z vsakim odstranjenim kosom stare maščobe in z vsakim pometenim ogljem odplaknili tudi tegobe preteklega leta, pripravljajoč se na sveže, nove začetke! In ravno to počnemo, ko očistimo žar, pripravljamo se na praznovanje življenja in dobrih časov, ki prihajajo.

Čas je, da zavrzite svoje stare čistilne navade za čiščenja žara

Umazan žar lahko postane gojišče bakterij, kot je Escherichia coli, ki se lahko med peko prenesejo na meso in druge jedi, kar lahko resno ogrozi vaše zdravje. Zdravniki posebej opozarjajo na nevarnosti, ki jih predstavlja neustrezno vzdrževan žar, saj lahko privede do različnih prehranskih bolezni.

Redno in temeljito čiščenje žara ne le zmanjšuje tveganje za zdravstvene težave, ampak tudi podaljšuje življenjsko dobo samega žara. Ostanke hrane in maščobe je priporočljivo odstraniti po vsaki uporabi, s čimer se prepreči korozija in ohrani optimalno delovanje žara.

Inovativna metoda čiščenja žara z uporabo piva

Cris Bonet, strokovnjak za čiščenje, predlaga nenavadno, a učinkovito metodo za čiščenje žara z uporabo piva. Po njegovih navodilih je potrebno žar najprej segreti za deset minut, nato pa po njem razliti pivo. Alkohol in kisline v pivu pomagajo razgraditi maščobo, kar olajša čiščenje.

Pivo. Foto: Postiglioni / Pexels

Za odstranjevanje trdovratnejših ostankov je priporočljivo uporabiti kovinsko žico ali čistilno krtačo. Pri tem je pomembno, da nosite zaščitne rokavice, da zaščitite svoje roke pred morebitnimi poškodbami. Po drgnjenju je žar potrebno temeljito sprati z vročo vodo, da odstranite vse ostanke umazanije in piva.

Čiščenje žara ni le nuja, ampak tudi pomemben del priprave na sezono piknikov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.