fbpx

Zaradi tega lahko razpade še tako trdno prijateljstvo!

Foto: envato

Imeti pravega prijatelja, je zagotovo ena najlepših in najbolj pomirjujočih stvari v življenju. Vendar pa je na prijateljstvu, tako kot na vsakem drugem odnosu, treba delati, se zanj truditi in se izogibati načinom vedenja, ki bi ga lahko prekinili. Kaj pa je tisto, kar lahko uniči še tako trdno prijateljstvo?

Večina strokovnjakov se strinja, da je za zdrave odnos ključna komunikacija, pa naj gre za partnerski odnos, odnose v družini ali prijateljstvo. Biti mora odprta in iskrena, saj bomo odnose le tako obdržali in še dodatno nadgradili.

Ne glede na to, kako dobro poznamo drug drugega, samo vi točno veste, kako v danem trenutku razmišljate in enako velja za naše prijatelje. Zato ne reagirajte prehitro in z obtožbami, če se vam zdi, da vas je prijateljica v zadnjem času postavila na stranski tir, da velikokrat odpove vajine plane ali pa vam je za rojstni dan pozabila čestitati.

Življenje je namreč velikokrat stresno, nepredvidljivo in polno težav, čemur smo bili priča predvsem v zadnjih dveh letih. Ljudje včasih pozabijo na stvari, ki jim veliko pomenijo, ker so preobremenjeni z vsakodnevnimi obveznostmi, in niti slučajno ne zato, ker bi jim bilo vseeno za vas ali ker bi do vas gojili zamere.

Foto: envato
Če v svojih mislih najdete stavke, ki se začenjajo z: Gotovo je jezen name…, Izgleda, da me ne mara več,.. 100-odstotno mi zameri… , se ustavite in zadihajte. Da, vedno obstaja verjetnost, da se nekdo nima več želje družiti z vami, vendar pa je to pri dobrih prijateljstvih redko. In tudi, če so med vama res določene zamere, to ne pomeni, da jih s pogovorom ne moreta rešiti.

Zato je najboljša rešitev, da prijatelja vprašate, zakaj je nekaj naredil oziroma ni naredil. Izgubiti nimate nič, saj boste le tako vedeli, kako stvari stojijo in velika verjetnost je, da vas bo odgovor pomiril. Bodite pozorni, da ne obtožujete. Namesto tega stavke oblikujte tako, da bodo izrazili vaše občutke. Na primer – Prizadelo me je, ko si… Imam občutek, da je nekaj narobe… Želim si, da bi se videli večkrat…

Foto: envato
Ne pozabite, da tudi vaši prijatelji ne morejo brati misli, zato morda sploh ne bodo vedeli, da vas je nekaj zmotilo, če jim tega ne poveste. Slaba komunikacija, polna jeze in obtožb lahko pripelje do razpada še tako dobrega prijateljstva. Nasprotno pa lahko odprta, iskrena komunikacija prijateljstvo utrdi in vaju s prijateljem še bolj poveže in zbliža. Le z njo bosta namreč drug drugega bolje razumela in tudi vedela, kako ravnati, da drug drugega ne prizadeneta.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!