Zaslužite si VELIKO več: zapis za tiste, ki nimate radi sami SEBE

Ljubezen do SEBE ni pomembna zgolj zaradi tega, ker ta viša kvaliteto življenja, temveč zato, ker lahko šele iz takšne pozicije zares ljubimo tudi druge. Z vsem bitjem!

Imeti rad samega sebe je precej težko – večkrat menimo, da nismo dovolj dobri takšni, kot smo, in hrepenimo po tem, da bi se lahko prelevili v nekoga drugega. V ekstremnih primerih huda samopodoba vodi celo v narcisizem, ki deluje kot obrambni mehanizem pred ogrožujočimi občutki, da smo slabi.
Zakaj je tako pomembno, da imamo radi SEBE?

Brez ljubezni do sebe je življenje veliko TEŽJE. Če se neprestano primerjamo z drugimi, se počutimo, kot da nismo dovolj dobri, in si prigovarjamo, da bi morali biti drugačni, to znižuje našo samopodobo, povišuje raven stresa in nam otežuje, da bi se razvijali v želeni smeri. Delno so ti občutki “normalni” in se vsak človek z njim sooča v različnih življenjskih obdobjih. In ravno oni so tu, da nas spodbudijo, da začnemo BOLJE skrbeti zase. Le če izgubimo, lahko dobimo!
Vednar situacija postane uničujoča, ko se grozovite misli prepogosto pojavljajo in je sovraštvo do nas samih zakopano globoko v nas. To je čas, ko se moramo začeti s tem ukvarjati in poskusiti do sebe vzpostaviti bolj nežen odnos.

Sočutje do sebe je potrebno vaditi in ga negovati.
Sočutje do sebe je potrebno vaditi in ga negovati.

Prvi korak je, da ugotovimo, od kod izvira pomanjkanje ljubezni. Pogosto gre za slabe izkušnje v preteklosti, s katerimi se moramo slej ko prej soočiti. Soočiti se moramo s stvarmi, ki se jih sramujemo na sebi in nezaceljenimi ranami.
Rana na duši je kot rana na živem telesu – če se ne bo zacelila, nas bo bolela vsakič, ko vanjo začnemo drezati. In ne bomo mogli naprej. Vedno nas bo ovirala. 

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
10+ kul življenjskih trikov, ki jih lahko počnemo z našimi telesi