Narava nam v jesenskem času ponuja kostanj, ki je hkrati tudi simbol tega letnega časa. Kostanj ima številne pozitivne učinke na zdravje. Gre za živilo, bogato z vlakninami, dobrimi maščobami, minerali in vitamini. Lahko ga zaužijemo kuhanega, pečenega ali v različni prehrani - kostanjev med, kostanjev pire,... Priporočajo ga tako prehranski kot lepotni strokovnjaki.
Kakšne koristi ima kostanj?
Prebava
Kostanj pripomore k zniževanju ravni holesterola, k stabiliziciji ravni sladkorja v krvi in k zmanjševanju tveganja pri črevesnih zapletih in zaprtju.
Možganske funkcije
Kostanj vsebuje v maščobi topne vitamine B, ki spodbujajo zdravo kožo, proizvodnjo rdečih krvnih celice in izboljšujejo delovanje možganov.
Povečana raven energije
Kostanj vsebuje velike količine ogljikovih hidratov, ki so potrebni za kratkoročno in dolgoročno energijo. Pomagajo tudi pri delovanju živčnega sistema.
Močnejše kosti
Kostanj vsebuje baker, ki krepi trdnost kosti in imunski sistem.
Zmanjšano tveganje za razvoj bolezni
Kostanj vsebuje mangan, ki se bori proti prostim radikalom v telesu in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in rakavih obolenj. Prav tako lahko igra pomembno vlogo pri procesu staranja in preprečevanju strjevanja krvi.
Vlaži kožo in krepi lase
Kostanj vsebuje vitamin B, E ter cink, ki so zelo koristni za lase in kožo, zato je priporočljiva uporaba lepotnih izdelkov, ki imajo izvleček kostanja.
Ne vsebuje glutena
Kostanj je zato koristen za bolnike s celiakijo.
Kostanj je bogat z vlakninami, mineralnimi solmi, kot so kalij, fosfor, vsebuje železo, vitamine B2 in E ima majhno vsebnost maščob in veliko sladkorja. Prav zato se ne priporoča ljudem s sladkorno boleznijo in tistim, ki so alergični na oreščke, saj spada v skupino oreščkov.