fbpx

Zdravstvene in lepotne koristi kostanja, ki vas bodo navdušile

Foto: Envato

Narava nam v jesenskem času ponuja kostanj, ki je hkrati tudi simbol tega letnega časa. Kostanj ima številne pozitivne učinke na zdravje. Gre za živilo, bogato z vlakninami, dobrimi maščobami, minerali in vitamini. Lahko ga zaužijemo kuhanega, pečenega ali v različni prehrani - kostanjev med, kostanjev pire,... Priporočajo ga tako prehranski kot lepotni strokovnjaki.

Kakšne koristi ima kostanj?

Prebava

Kostanj pripomore k zniževanju ravni holesterola, k stabiliziciji ravni sladkorja v krvi in k zmanjševanju tveganja pri črevesnih zapletih in zaprtju.

Možganske funkcije

Kostanj vsebuje v maščobi topne vitamine B, ki spodbujajo zdravo kožo, proizvodnjo rdečih krvnih celice in izboljšujejo delovanje možganov.

Povečana raven energije

Kostanj vsebuje velike količine ogljikovih hidratov, ki so potrebni za kratkoročno in dolgoročno energijo. Pomagajo tudi pri delovanju živčnega sistema.

Kostanj ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Foto: Tijana Drndarski/Unsplash

Močnejše kosti

Kostanj vsebuje baker, ki krepi trdnost kosti in imunski sistem.

Zmanjšano tveganje za razvoj bolezni

Kostanj vsebuje mangan, ki se bori proti prostim radikalom v telesu in zmanjšuje tveganje za bolezni srca in rakavih obolenj. Prav tako lahko igra pomembno vlogo pri procesu staranja in preprečevanju strjevanja krvi.

Vlaži kožo in krepi lase

Kostanj vsebuje vitamin B, E ter cink, ki so zelo koristni za lase in kožo, zato je priporočljiva uporaba lepotnih izdelkov, ki imajo izvleček kostanja.

Ne vsebuje glutena

Kostanj je zato koristen za bolnike s celiakijo.

Kostanj je bogat z vlakninami, mineralnimi solmi, kot so kalij, fosfor, vsebuje železo, vitamine B2 in E ima majhno vsebnost maščob in veliko sladkorja. Prav zato se ne priporoča ljudem s sladkorno boleznijo in tistim, ki so alergični na oreščke, saj spada v skupino oreščkov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!