fbpx

Želite trajnostno opremiti svoj dom? S temi triki strokovnjakov bo naloga enostavna

Foto: envato

Nekoč je bil v trendu minimalizem, potem je sledila vrsta različnih trendovskih slogov opremljanja interjerja, danes pa je glavno vodilo trajnost. Ta ni le trenutni trend, temveč nuja, če želimo ustvariti okolju prijazno družbo in ohraniti naš planet. Preverite nekaj namigov za bolj trajnostno opremljanje domovanja.

Živimo v dobi, ko se vse bolj zavedamo, kako resnično je segrevanje našega planeta in njegovo onesnaževanje. Človeška potrošnja pripomore enormen del k uničevanju našega planeta, samo za primer, malo manj kot polovico predmetov na kosovnem odpadu predstavlja prav pohištvo. V Veliki Britaniji so te številke tako visoke, da je teža odpadnega pohištva enaka teži 65-ih Eifflovih stolpov. Kako torej ustvariti okolju in uporabniku prijazno domovanje? Preverite spodnjih nekaj nasvetov.

Izberite rabljeno pohištvo

Preden se odpravite po nakupih v pohištvene centre, najprej preverite ponudbo rabljenega pohištva na spletu. Portali kot so Bolha, Facebook Marketplace in nekatere tuje spletne strani, ponujajo široko paleto bolje ali slabše ohranjenega pohištva, ki morda potrebuje le majhno preobrazbo.

Foto: Unsplash/Spacejoy

Podprite majhna podjetja

Namesto, da izberete masovno pohištveno proizvodnjo, se raje obrnite na manjše obrtnike, ki vam bodo za to še posebej hvaležni, saj boste s tem neposredno podprli njihovo delo in lokalno skupnost. Vas skrbi, da so njihovi izdelki dražji? Morda res, a so ustvarjeni precej bolj kakovostno od masovno proizvedenih izdelkov, prav tako pa vam bodo z veseljem priskočili na pomoč, če se kakšen kos pohištva odrsa ali pokvari.

Z majhnimi koraki do cilja

V navezavi na prejšnjo točko velja omeniti, da se prenove lotite postopoma. Za začetek lahko le prebarvate stene in dodate novo jedilno mizo, stole pa dokupite naknadno. Nič ni narobe, če za pomembnejše kose odštejete več denarja, saj vam bodo služili dlje. Izberite pohištvo, ki vam je pri srcu in se ne zanašajte preveč na trende, ki pridejo in gredo.

Foto: Unsplash/Beazy

Ponovna uporaba

Podobo prostora lahko v veliki meri spremenite kar sami. Če imate morda doma dotrajano kredenco ali pa jedilno mizo, se lahko z nekaj spretnosti obnove lotite kar sami. Staro barvo zbrusite in nanesete sloje nove ter jo primerno zaščitite. Zamenjate lahko ročaje na omari ali dodate nove zavese. Na ta način boste osvežili videz izbranega prostora, istočasno pa vam bo hvaležno tudi okolje.

Podarite naprej

Če opazite, da določenih pohištvenih kosov resnično ne potrebujete, jih podarite ali prodajte naprej.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!