fbpx

Zemljo krast: kako se igrati otroško igro Zemljo krast

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Se še spomnite kaj je priljubljena otroška igra Zemljo krast? Marsikdo je ob njej preživel najlepše trenutke svojega otroštva, sedaj pa jo lahko predstavite tudi svojim otrokom. Igra je povsem preprosta, z njo pa bodo vaši najmlajši tudi razvijali svoje gibalne sposobnosti in se naučili imena mest in držav. Za vas smo pripravili navodila za igro Zemljo krast.

Zemljo krast je preprosta igra, ki lahko na živahen način polepša dneve vaših otrok, hkrati pa jih bo nauči tudi nekaj novega o svetu, ki nas obdaja in izboljša njihove gibalne sposobnosti. Igra je primerna predvsem za otroke od 5. leta starosti, igra pa se jo lahko od 3 do 10 igralcev.

Foto: zaslonska slika Youtube

Kako se igrati Zemljo krast?

Za igro Zemljo krast boste potrebovali le krajšo palico oz. vejico in površino, kot je pesek ali mivka. Igrate se lahko tudi na asfaltu, v tem primeru pa potrebujete še kredo.
Najprej naj otroci s palico oz. kredo na tla narišejo velik krog, znotraj njega pa še manjši krog. Nato naj velik krog enakomerno razdelijo na toliko delov, kolikor je igralcev. Vsak igralec naj svoj krog poimenuje in sicer z imenom države ali mesta. Ko ste imena izbrali, se lahko igra začne.
Tisti, ki je na vrsti prvi, se mora postaviti v sredino majhnega kroga, ostali igralci pa naj stojijo na svojih “ozemljih”. Otrok na sredini se nato začne vrteti, pri čemer ponavlja: “Naj meče, naj meče, naj meče…” Ko se odloči za določeno državo, zakliče njeno ime, npr. “Naj meče Slovenija!” Potem palico odvrže. Takrat se otroci razbežijo, tisti igralec, ki si je za svoje “ozemlje” izbral Slovenijo, pa mora na palico čim hitreje stopiti ter zaklicati “Stop!”. Ko to stori, se otroci ustavijo. Takrat igralec palico pobere in z njo poskuša zadeti enega od soigralcev, ki si ga izbere sam. Cilja naj v noge in če ga zadene, lahko s palico oz. kredo vzame del njegove zemlje tako, da zariše po njegovem polju. Vzame lahko le toliko, kot iz svojega polja doseže.
Kaj pa, če ga zgreši? Takrat je ta soigralec tisti, ki mu ukrade zemljo. V sredino kroga potem stopi tisti, ki je svojo zemljo izgubil. Igra traja, dokler ves krog ne pripada le enemu igralcu.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!