Zgodovinski razvoj nogometnih kopačk

Nogometno svetovno prvenstvo ni le priložnost za igralce, da zažarijo v vsem svojem sijaju. V najboljši luči se želijo pokazati tudi oblikovalci športne obutve, ki se s čudovitimi kopačkami lahko zapišejo v zgodovino.

Katere kopačke so najbolj zaznamovale minula desetletja?

Adidas je v letu 1982 izdal model Copa Mundial, ki je za mnoge še danes najboljša nogometna obutev. Notranjost usnjenih kopačk vsebuje penasto gumo, ki pripomore k izjemni prožnosti, udobju in nadzoru nogometne žoge.

Adidas Copa Mundial.
Adidas Copa Mundial.

Pred svetovnim prvenstvom leta 1994, ki je potekalo v ZDA, je Adidas javnost prepričal s kopačkami Predator. Z obutvijo, ki jo je oblikoval Wolfgang Scholz, je pozneje navduševala vrsta nogometnih mojstrov. Tehnologija Traxion Stud je pripomogla k boljšemu oprijemu kopačk, ki prav tako prispevajo k večji moči strela.

Adidas Predator.
Adidas Predator.

Leta 1998 je med mundialom v Franciji Nike predstavil novi izdelek, ki še danes velja za odlično izbiro. Model Mercurial, ki je svoj krst doživel na nogi brazilske nogometne legende Ronalda, je izdelan iz sintetičnega usnja. Slednje omogoča neverjetno lahkotnost in odličen nadzor žoge.

Nike Mercurial.
Nike Mercurial.

Osem let pozneje je Zinedine Zidane presenetil z izdajo kopačk Predator Absolute SG, ki so bile posebej prilagojene njegovi nogi. Imele so celo lepljivi trak, ki je poskrbel za boljši oprijem obutve.

Adidas Predator Absolute SG.
Adidas Predator Absolute SG.

V času, ko se je svet leta 2014 pripravljal na začetek svetovnega prvenstva v Braziliji, so pri Nikeu lansirali model Magista z edinstvenim dizajnom. Pri izdelovanju zgornjega dela kopačk so proizvajalci uporabili tehnologijo Flyknit, ki prispeva k boljši prožnosti in hitrosti odziva obutve.

https://www.youtube.com/watch?v=ckHZ8fTqgXo

Katere kopačke uživajo največji uspeh v času svetovnega nogometnega prvenstva, ki trenutno poteka v Rusiji?

Novi Adidas Predator 2018 je oblikovan v skladu s sodobnimi smernicami, saj vključuje nogavico, hkrati pa zaradi zmanjšanja sile trenja nima vezalk. Zgornji del kopačk je izdelan iz materiala ‘colorskin’, ki pripomore k boljšemu nadzoru nad žogo.

http://https://www.instagram.com/p/BjUEnKHnGNJ/?utm_source=ig_embed

Nike si navdušene nogometaše želi prepričati z modeloma Mercurial Superfly 360 Elite in Hypervenom III Elite. Preproste kopačke so izdelane iz materiala Flyknit, ki poskrbi za to, da se obutev popolno prilega nogometaševi nogi.

https://www.instagram.com/p/BijUHS7l2eI/?taken-by=nikefootball

Svoj prostor pod soncem si želita najti tudi Puma in New Balance. Puma si privržence želi pridobiti z edinstvenimi barvnimi kombinacijami in udobnim materialom, medtem ko se New Balance osredotoča na hitrost odziva in okretnost obutve.

https://www.instagram.com/p/Bisc6qhg6sf/?utm_source=ig_embed

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To je vaja, ki vam bo pomagala do zapeljive in lepo oblikovane zadnjice