圣诞节和新年假期是我们与亲人一起享受圣诞美食的时刻。如果您还想用美味的甜点给家人和朋友留下深刻的印象,从而点亮他们的冬季时光,我们建议您准备传统的意大利圣诞面包 - Panettone。以下是意大利节日糕点的食谱,它很简单,因此适合初学者。
节日糕点 跻身其中 tradicionalne italijanske sladice, recept zanj pa so poznali že v času renesanse. Danes lahko najdemo več različic tega slastnega božičnega kruha, mi pa smo za vas pripravili recept, pri katerem božičnemu kruhu poleg rozin 和 pomarančne 和 limonine lupinice dodamo tudi koščke čokolade.
Recept je povsem 简单的, zato lahko z njim svoje najbližje osrečite tudi kuharski začetniki.
节日糕点
组成部分
- 面团的配料:
- 4 žlice toplega mleka
- 1 žlica suhega kvasa
- 8汤匙糖
- 250 克 黄油
- 5个鸡蛋
- 2茶匙香草精
- 1 limonina lupinica, naribana
- 1 pomarančna lupinica, naribana
- 500 克 面粉
- 100 克 葡萄干
- 120 g koščkov temne čokolade
- 3 žlice rumove arome
- 8 žlic kandirane pomarančne in limonine lupinice, sesekljane
- 盐少许
- maslo (za premaz pekača) 敷料成分:
- 1 žlica jajčnega beljaka
- 1汤匙糖粉
- malo sladkorja v prahu (za posip)
方向
- V manjši skledi zmešajte mleko, kvas in 1 čajno žličko sladkorja. Počakajte nekaj minut.
- Preostali sladkor v večji skledi z ročnim mešalnikom zmešajte z maslom in vanilijevim ekstraktom. Mešajte, dokler ne dobite kremaste teksture svetle barve. Nato dodajte še limonino in pomarančno lupinico ter zmešajte še enkrat.
- Stepite jajca in jih postopoma dodajajte mešanici. Če opazite, da se zmes strjuje, dodajte žličko moke.
- V novi veliki skledi zmešajte moko in ščepec soli. Nato v sredini testa naredite jamico in vanjo nalijte obe mešanici (zmes iz mleka in zmes iz masla in jajc).
- Testo prepognite, nato ga gnetite 5 minut oz. dokler ne postane lepljivo in trdno.
- Testo na površini, po kateri ste posuli moko, gnetite še 10 minut oz. dokler ne postane mehko in raztegljivo. Nato ga premaknite v skledo, ki ste jo na rahlo namazali z maslom. Skledo postavite na toplo in počakajte 2 uri.
- V majhni ponvi za 5 minut na nizki temperaturi segrevajte ekstrakt ruma in rozine. Mešanico nato odstavite in počakajte, da se ohladi.
- Testo premaknite na površino, ki je rahlo posuta z moko. Gnetite še 5 minut in postopoma dodajajte rozine, kandirani lupinici in koščke čokolade. Nato ga oblikujte v kroglo in postavite v pekač, ki ste ga predtem premazali z maslom.
- Testo prekrijte s plastično folijo in pustite, da vzhaja še 1 uro.
- Zmešajte sladkor v prahu in jajčni beljak ter z mešanico premažite vrh testa.
- V pečici, ki ste jo segreli na 180 °, pecite 40-50 minut. Počakajte, da se sladica ohladi, nato jo po vrhu potresite s sladkorjem v prahu. Dober tek!
附加提示:
– Če niste največji ljubitelji rozin, lahko recept pripravite tudi brez njih in testu dodate le koščke čokolade.
– Sladici lahko poleg 橙子 和 柠檬 dodate tudi drugo 蜜饯, npr. mandarine, limete, grenivke…
– Če želite, da panettone ostane svež še en teden po peki, ga na 室内温度 存到 neprepustni plastični foliji 或者 vrečki.