fbpx

Zimske počitnice prihodnje leto bolj zgodaj: kdaj so zimske počitnice 2023?

Foto: Yan Krukov / Pexels

Zimske počitnice se običajno pričnejo ob koncu februarja, za različne regije pa potekajo v različnih tednih. V prihodnjem letu pa bo nekoliko drugače: v Planici namreč januarja poteka nordijsko svetovno prvenstvo, zato se bodo zimske šolske počitnice začele prej kot po navadi. Pozanimali smo se, kdaj so zimske počitnice 2023.

Zimske šolske počitnice, ki se jih najbolj razveselijo šolarji, ki obožujejo smučanje in sankanje, se po navadi začnejo v drugi polovici februarja. V prihodnjem letu pa bo nekoliko drugače: zimske počitnice 2023 se bodo namreč za prvo polovico države pričele že 30. januarja, za drugo pa 6. februarja. Tako je zato, ker Planica takrat gosti svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki ga bodo z veseljem obiskali tudi šolarji s svojimi družinami.

Zimske počitnice 2023 in Nordijsko svetovno prvenstvo Planica

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju bo leta 2023 potekalo med 21. februarjem in 5. marcem, ponosna gostiteljica pa bo slovenska Planica. Prav zato so se župani okoliških krajev zavzeli, da bi zimske počitnice potekale nekoliko prej kot običajno in tako omogočile ljubiteljem nordijskih športov, da si prvenstvo ogledajo v živo.
“Res bi bilo škoda, da potenciala, ki ga nosijo tako počitnice kot prvenstvo, ne bi izkoristili. Pravzaprav so za čas prvenstva zmogljivosti v Kranjski Gori že razprodane in počitnikovanje v tem obdobju ne bi bilo mogoče,” je povedal generalni sekretar organizacijskega odbora Planica Tomaž Šušteršič.

Leta 2023 svetovmo prvenstvo gosti Planica Foto: Planica Nordic / Facebook

Katere regije bodo na počitnice odšle prve?

Zimske šolske počitnice so po navadi razdeljene na 2 tedna: v prvem tednu v šolo ni treba otrokom iz 1. polovice države, v drugem pa tistim, ki prebivajo v regijah, ki spadajo pod 2. polovico države. Tudi v prihodnjem letu bo tako, vendar trenutno še ni znano, katere regije se bodo na počitnice odpravile prve.
Po navadi velja, da pod prvi del države spadajo prebivalci Jugovzhodne Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Posavske regije, pod drugi pa učenci iz Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske regije. Najverjetneje bo razdelitev v prihodnjem letu enaka, v kratkem pa bomo izvedeli tudi, kateri del države bo s počitnicami pričel najprej.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!