fbpx

Zimski festival velikih imen svetovne glasbe

Po lanskem uspešnem koncertu enega najprestižnejših in najkakovostnejših filharmoničnih orkestrov na svetu, Londonskega kraljevega filharmoničnega orkestra, bo prihajajoči Zimski festival ponudil še večji nabor glasbenikov svetovnega slovesa. Med 10. in 14. februarjem 2018 bo nastopil vsestranski glasbenik in violinski virtuoz Nigel Kennedy, po dolgoletnem premoru se s koncertom ob 50. obletnici delovanja vrača zasedba New Swing Quartet, z večerom opernih arij pa bosta festival zaokrožila eden vodilnih svetovnih tenoristov Ramón Vargas in mednarodno uveljavljena sopranistka Elvira Hasanagić.

Pomembne Informacije
Kdaj?
do
Kje?
Grand hotel Union, Unionska dvorana, Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
od 29,00 €

Zimski festival se bo odvijal med 10. in 14. februarjem 2018 v Unionski dvorani v Ljubljani; v secesijskem slogu zgrajena Unionska dvorana še dandanes velja za izjemno prizorišče za koncertne dogodke.
Otvoril ga bo angleški violinist Nigel Kennedy, ki sodi med najvidnejše violiniste vseh časov. Leta 1989 je ob spremljavi Angleškega komornega orkestra zaslovel s posnetkom Vivaldijevih Štirih letnih časov. Album, ki so ga prodali v več kot treh milijonih izvodov, velja za enega najbolje prodajanih albumov klasične glasbe vseh časov. Z virtuozno tehniko in edinstvenim  talentom Kennedy navdihuje mlade glasbenike, ki se izpopolnjujejo tako na popularnem kot tudi klasičnem področju. Je dobitnik številnih mednarodnih nagrad (Echo, Bambi, Grammy idr.), med drugim je leta 1997 prejel nagrado Brit za neizmeren prispevek k britanski glasbi. Na prihajajočem Zimskem festivalu se bo 10. februarja predstavil z glasbo Bacha, eno lastni kompozicij ter uspešnicami Georgea in Ire Gershwina.


12. februarja bo nastopila zasedba New Swing Quartet, ki letos praznuje 50 let delovanja. Glasbo gospelov in spiritualov, začinjeno z nekoliko sodobnejšim pridihom, je kvartet na svojih številnih gostovanjih prenesel na odre po vsem svetu in se uspel uvrstiti med vodilne gospel zasedbe. Nastopali so na številnih festivalih in skupnih koncertih, za svoje delo pa so prejeli številne nagrade.

Večer opernih arij bo 14. februarja zaznamoval eden vodilnih svetovnih tenoristov Ramón Vargas. Dandanes nastopa v priznanih opernih hišah, kot so npr. milanska Scala, londonska operna hiša, dunajska Državna opera, Arena Verona, Opera Bastille idr. Prejel je tudi nagrado Lauri-Volpi za najboljšega opernega pevca, nagrado Gina Tanija za umetniške dosežke, britanska opera ga je razglasila za umetnika leta, avstrijska revija Festspiele pa ga od leta 1999 vsako leto umesti med vodilne svetovne tenoriste. Na koncertu se mu bo pridružila tudi sopranistka Elvira Hasanagić, ki jože od samega začetka njene poklicne pevske poti tako kritiki kot tudi občinstvo in strokovna javnost označujejo za enega obetavnejših glasov na operni sceni. Je dobitnica številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih (leta 2016 je prejela 1. nagrado in posebno nagrado žirije na mednarodnem tekmovanju Zinka Milanov) ter štipendistka Ministrstva za kulturo RS, DAAD, Nemškega združenja gledališč, Fundacije Ana in društva Richard Wagner Ljubljana. Solista se bosta z najlepšimi arijami Mozarta, Donizettija, Puccinija, Čajkovskega, Ciléa, Verdija in Rossinija predstavila ob boku Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko argentinskega maestra Facunda Agudina.

Ramón Vargas in Elvira Hasanagić
Ramón Vargas in Elvira Hasanagić

Dodatne Informacije

Več informacij:
ljubljanafestival.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!