fbpx

Zlata vreden nasvet: naredite to stvar, ko najamete rent-a-car in s tem prihranite veliko denarja in živce

nasvet za rent-a-car
Foto: Unsplash / jamie Street

Najem avtomobila je pogosto nujna izbira, bodisi za počitnice, službena potovanja ali pa preprosto za prevoz po mestu. Kljub priročnosti, ki jo ponuja, pa lahko najem avtomobila povzroči številne nepotrebne stroške in nevšečnosti, če nismo pozorni na nekaj ključnih podrobnosti. V tem članku vam bomo razkrili zlata vreden nasvet, ki vam lahko prihrani veliko denarja in živcev. Preprost korak, ki ga lahko izvedete takoj ob prevzemu vozila, bo poskrbel, da bo vaša izkušnja z rent-a-carjem kar se da gladka in brezskrbna. Preberite naprej in odkrijte, kako se lahko izognete najpogostejšim pastem in prihranite svoj dragoceni čas ter denar. To je nasvet za rent-a-car, ki vam bo prišel prav že ob naslednjem potovanju.

Številni nasveti so zlata vredni in ta nasvet za rent-a-car je eden izmed njih. Vzel pa vam bo vsega eno minuto, preden prevzamete ali oddate najeti avtomobil.

Pogosto smo si na potovanjih primorani izposoditi avtomobil, a ta poteza nas lahko na koncu stane kar precej denarja, če le nismo pozorni. Podjetja za najem avtomobilov lahko namreč strankam skušajo potržiti tudi dodatke, od katerih so mnogi nepotrebni. Avtomobilsko zavarovanje je na primer pogosto že krito s kreditnimi karticami ali splošnim potovalnim zavarovanjem, tako da vam ni treba doplačati za drago polico v sami agenciji za rent-a-car.

nasvet za rent-a-car
Foto: Unsplash/Leio Mclaren

Še huje pa je, če vas obtožijo, da ste na avtomobilu povzročili škodo. V tem primeru agencija zadrži kavcijo, ki ste jo položili pred najemom. Škoda pa pogosto niti ni resnična. Proti rent-a-car podjetjem so bile namreč podane številne obtožbe zaradi nepoštenega zaračunavanja škode strankam. Slednje namreč trdijo, da škode niso povzročile, agencije pa so jih posredovale račun za nekaj sto do nekaj tisoč evrov. Zato vedno, kadar najamete avto, naredite to stvar, da se zaščitite. Posnemite videoposnetek ali fotografirajte avto, znotraj in zunaj, da dokažete, da ga niste poškodovali.

Nasvet za rent-a-car: fotografirajte in posnemite dejansko stanje

Nekateri popotniki trdijo, da jim je podjetje nekaj dni, tednov ali celo več mesecev po vrnitvi najetega avtomobila zaračunalo škodo, za katero trdijo, da so jo odkrili šele ob kasnejšem pregledu. Na tej točki, če najemnik ni povzročil te škode, obstaja samo en način, da to dokažete. Čeprav avtomobil vrnete na mestu in ga uslužbenec podjetja primerno pregleda ter podpiše, da je avtomobil ob vračilu nepoškodovan, vas morda čez nekaj časa v nabiralniku čaka položnica za kritje škode. Brez foto ali video dokazov boste skoraj zagotovo morali plačati račun, tudi če gre za prevaro. Toda če lahko dokažete, da ste avto vrnili nepoškodovan, je večja verjetnost, da bo podjetje rent-a-car svojo zahtevo umaknilo.

nasvet za rent-a-car
Foto: Unsplash/Jorge Saavedra

Postopek dokumentiranja vašega avtomobila je dokaj preprost. Fotografirajte ali posnemite avtomobil, ko ga prevzamete, saj boste tako dokazali, katera škoda, če sploh, že obstaja. Isto storite, ko ga boste oddali, s čimer boste dokazali stanje avtomobila ob vrnitvi.

Ko dokumentirate svoj avto, boste želeli pokriti vse kote znotraj in zunaj. Z videoposnetkom bo to najbolj enostavno. Začnite tako, da hodite okoli zunanjega dela avtomobila in istočasno snemate karoserijo ter posamezne detajle kot so blatniki itd. Želeli boste posneti tudi zgornji del avtomobila in podvozje, če je to le mogoče. Končno je čas, da se posnamete še notranjost vozila– poskrbite, da si ogledate prednje sedeže, zadnje sedeže in prtljažnik. Priporočamo, da posnetke in fotografije skupaj s potrdili podjetja za izposojo avtomobilov hranite vsaj šest mesecev.

Morda se sliši kot veliko dela, toda celoten postopek je v resnici mogoče zaključiti v kakšni minuti, z njim pa lahko prihranite na stotine ali tisoče evrov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.