fbpx

Zlati globusi 2021: kdo so zmagovalci 78. zlatih globusov?

Zmagovalci podelitve Golden Globes 2021: Nomadland, Borat in The Crown

Foto: NBC

To noč so bili podeljeni zlati globusi 2021, ki jih podeljuje Združenje tujih dopisnikov Hollywooda. 78. podelitev ameriških filmskih in televizijskih nagrad zlati globus je potekala večinoma virtualno, in sicer iz New Yorka ter Hollywooda. Že četrtič doslej sta jo vodili komedijantki Amy Poehler in Tina Fey. Kdo so zmagovalci?

Zlati globusi 2021 – kdo so zmagovalci? Preverite, kako je potekala virtualna “otvoritev” sezone filmskih nagrad in kdo si je prislužil prestižno nagrado!

Poročilo, da Združenje tujih dopisnikov Hollywooda (HFPA) – katerega dogodek je začetek hollywoodske sezone podelitve nagrad in ima izjemen vpliv v tej panogi – nima niti enega temnopoltega člana, je pred slovesnostjo naletelo na široko kritiko, zlasti v luči ignoriranja določenih televizijskih serij (I May Destroy You) in filmov (Da 5 Bloods Spika Leeja, Ma Rainey’s Black Bottom in One Night in Miami). Več zvezdnikov filmske industrije, med njimi Ava DuVernay, Shonda Rhimes, Amy Schumer, Sterling K Brown in Judd Apatow, je svoje obsodbe objavilo pod oznako #TimesUpGlobes z grafiko iz Time’s Up, hollywoodske organizacije, ustanovljene ob #MeToo, ki poziva k reformi Združenja tujih dopisnikov Hollywooda.

Napetosti sta seveda omenili tudi gostiteljici večera, komičarki Tina Fey in Amy Poehler. Dvojec se je postavil ob bok na deljenem zaslonu (Fey v New Yorku, Poehler v Los Angelesu) in nagovoril zdravstvene delavce, namesto, kot je v navadi, zvezdnike.

Obe sta si privoščili običajne lahkotne šale na račun zlatih globusov in lažne hierarhije filma v primerjavi s televizijo, preden sta prešli na polemiko s HFPA. “Vsi so razumljivo razburjeni zaradi HFPA in njihovih odločitev,” je dejala Poehlerjeva. “Poglejte, veliko smeti je bilo nominiranih, ampak to se zgodi, v redu? Po tem so znani. Toda številni temnopolti igralci in projekti, ki so jih vodili temnopolti, so bili spregledani.”

“Vsi vemo, da so podelitve nagrad neumne,” je dejala Feyjeva, “toda tudi pri neumnostih je pomembna raznolikost”. Glede pomanjkanja temnopoltih članov je Feyjeva neposredno nagovorila HFPA: “Mogoče niste dobili obvestila, ker je vaše delovno mesto kabina francoskega McDonald’sa, vendar to morate spremeniti.”

Zlati globusi 2021: kdo so zmagovalci?

Filmska kategorija

Noč zlatih globusov se je začela z zmagama dveh temnopoltih britanskih zvezd kot najboljših stranskih igralcev v filmu in na televiziji – Daniela Kaluuye v Judas and the Black Messiah ter Johna Boyege Steve McQueen’s Small Axe – dve zmagi, ki sta poudarili tehnične težave tega večera in borbo za raznolikost. Govor Kaluuye je bil zaradi težav z mikrofonom skorajda opuščen (“You’re doing me dirty!” je rekel, preden so ga globusi odrezali), medtem ko se je Boyegovo navdušenje filtriralo skozi grozljiv zvok.

Prvič v zgodovini zlatih globusov je bila večina nominacij za režijo ženskih – Emerald Fennell za Promising Young Woman, Regina King za One Night in Miami in zmagovalka Chloé Zhao za Nomadland.

Nomadland, opazovalni film o starejših Američanih, ki jih je recesija razselila v mobilne hišice na cesti, si je prislužil zlati globus za najboljši dramski film, kar je pomembna zmaga za režiserko, katere prva dva filma sta bila neodvisna, goreče nekomercialna projekta.

“Nomadland je v svojem bistvu romanje skozi žalost in zdravljenje,” je dejala Zhaova, ko je sprejela zlati globus, tako kot vse druge zvezde, iz dnevne sobe na Zoomu. “Torej, za vsakogar, ki je v nekem obdobju svojega življenja preživel to težko pot, to je za vas.”

Najboljši igralec v dramski kategoriji je postal pokojni Chadwick Boseman za njegovo zadnjo vlogo v Netflixovem filmu Ma Rainey’s Black Bottom. Njegova žena Taylor Simone Ledward je v čustvenem govoru dejala, da bi zvezda Črnega panterja “povedala nekaj lepega, navdihujočega, nekaj, kar bi okrepilo tisti mali glas v vseh nas, ki nam govori, da zmoremo, da nadaljujemo”.

Sacha Baron Cohen je domov odnesel globus za najboljšo komedijo za Borat Subsequent Moviefilm, njegovo nadaljevanje uspešnice iz leta 2006 o nenavadnem kazahstanskem novinarju, ki potuje v ZDA. Borat mu je prines tudi zlati globus za najboljšo moško vlogo v komediji.

To noč sta slavili tudi Rosamund Pike kot najboljša igralka v komediji za I Care A Lot in Andre Day kot najboljša igralka v drami za The United States vs Billie Holliday.

Televizijska kategorija

Leto dni po tem, ko sta Fleabag in 1917 začela britansko invazijo na zlate globuse, je Netflixova prestižna kraljeva drama The Crown dobila zlati globus za najboljšo televizijsko dramsko serijo, skupaj z zlatimi globusi za princa Charlesa (Josh O ‘Connor), princeso Diano (Emma Corrin) in Margaret Thatcher (Gillian Anderson).

“Naučila si me sočutja in empatije,” je v svojem govoru dejala Corrinova in se zahvalila princesi Diani. O’Connor je medtem občinstvo pozval, naj “vsi skupaj v ospredje postavimo duševno zdravje”.

Večer je zaznamovala še ena Netflixova zmaga – Queen’s Gambit, doslej najbolj gledana miniserija velikana pretočnih vsebin, je domov odnesla zlati globus za najboljšo miniserijo, njena zvezdnica Anya Taylor-Joy pa je prejela svoj prvi zlati globus.

V kategoriji komičnih serij je slavila zadnja sezona Schitt’s Creeka, ki je prinesla zlati globus za najboljšo igralko Catherine O’Hara.

Velja še omeniti, da sta se to noč podelili tudi dve posebni nagradi: igralka Jane Fonda je prejela nagrado Cecil B. DeMille za življenjsko delo na področju filmske umetnosti, scenarist in producent Norman Lear pa nagrado Carol Burnett za življenjsko delo na področju televizije.

Dodatne Informacije

goldenglobes.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!