Zmota: Največja laž o hujšanju, v katero bi morali takoj prenehati verjeti!

Foto: Bill Oxford / Unsplash

Ko se odločimo za hujšanje, se moramo zavedati, da moramo poleg vadbe, zmanjšati tudi količino zaužite hrane, pa čeprav v njej še tako uživamo. Pot do izgube telesne teže nikakor ni preprosta, še težje jo je potem ohranjati. Če bi bilo preprosto, se nihče ne bi boril s prekomerno težo.

Ena izmed največjih, a hkrati najpogostejših zmot, ki jih boste slišali o hujšanju, je naslednja: “Starejši ste, težje je shujšati.”

Prebava se z leti upočasni. Proces presnavljanja hrane telesu zagotavlja kalorije, ki jih nujno potrebuje za normalno delovanje, zato traja 24 ur na dan, ne glede na to, ali se gibamo ali mirujemo. Nanj vplivajo leta, genetika in stopnja telesne aktivnosti, glavno besedo pri nadzoru metabolizma pa ima mišična masa – več mišične mase pomeni hitrejšo porabo kalorij, pri čemer starost ni pomembna.

Kar dokazujejo tudi študije. Pokazale in dokazale so ravno nasprotno temu dejstvu. Zato prenehajte kriviti leta za vaše slabe uspehe pri hujšanju.

S pravim načrtom, lahko vsi shujšajo!

Navedena študija preučuje povezavo med debelejšimi ljudmi in njihovo starostjo. Ugotovili so, da bi lahko ljudje, starejši od 60 let, če bi spremenili življenjski slog, izgubili težo enako učinkovito kot mlajši.

Predstavljamo vam 10 nasvetov za hujšanje, ki delujejo na vseh ljudeh.

1. Vsak obrok začnite s kozarcem vode

Poleg tega, da bo pospešil vaš metabolizem, bo voda prispevala k dodatnemu vnosu tekočine skozi ves dan. Posledično, pa tudi k zmanjšanemu vnosu hrane, kar vam bo pomagalo doseči kalorični primanjkljaj, ki je osnova za hujšanje.

Večkrat na dan popijte kozarec vode. Foto: Daria Shevtsova / Pexels

2. Začnite dan z zajtrkom, ki vključuje jajca

Jajca upravičeno veljajo za popolno hrano, vsebujejo veliko beljakovin in zdravih maščob. Študije so potrdile, da jajca prispevajo k zmanjšanju vnosa kalorij čez dan.

3. Redno pijte zeleni čaj

Zeleni čaj vsebuje tako imenovane katehine, ki prispevajo k izgubi teže. Antioksidanti, ki jih najdemo v zelenem čaju, stimulirajo oksidacijo maščob v telesu.

4. Prekinitveni post

Prekinitveni post oziroma post s periodičnimi prekinitvami, imenovanimi okna, znotraj katerih je dovoljeno jesti. Študije kažejo, da post znatno prispeva k izgubi teže, ima pa tudi številne druge pozitivne učinke na zdravje.

5. Vzemite glukomanan

Gre za azijski konjak, ki vsebuje vlaknino, ki je odlična za urejanje prebave in podaljša občutek sitosti, kar je pomembno pri vsaki dieti. Študija je pokazala, da imajo anketiranci, ki so ga jemali, v primerjavi s tistimi, ki ne jemljejo glukomanana, znatno višjo stopnjo izgube teže.

6. Odpravite dodane sladkorje

Dodani sladkorji so povezani z večjo stopnjo debelosti, bolezni srca in ožilja.

7. Zmanjšajte vnos rafiniranih ogljikovih hidratov

To so sladkorji in zrna, ki so jim odstranili vlaknaste, hranljive dele. Sem spadajo beli kruh in testenine. Študije kažejo, da lahko rafinirani ogljikovi hidrati nekaj ur kasneje hitro zvišajo krvni sladkor, kar povzroči lakoto, hrepenenje in povečan vnos hrane. Vnos rafiniranih ogljikovih hidratov je močno povezan z debelostjo.

Jajca so odličen zajtrk in pripomoček pri hujšanju. Foto: Ben Kolde / Unsplash

8. Jejte z manjših krožnikov

In nikoli si ne dodajajte hrane. Ta preprosta metoda se je izkazala za zelo učinkovito pri zmanjševanju celotnih kalorij skozi ves dan.

9. Obkrožite se z zdravo hrano

Iz stanovanja zavrzite vso hrano, za katero veste, da je nezdrava, in jo nadomestite z zdravo različico, da v primeru lakote ne bi posegli po tistem, česar ne bi smeli jesti.

10. Vadba

Izberite dejavnost, v kateri boste uživali. Z le 30 minutami aktivnosti na dan, si boste olajšali postopek hujšanja ter izboljšali splošno zdravstveno stanje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ta barva na nohtih je pravi poletni hit (2021)