Znanost odkriva, kdaj tvoje telo pokuri največ kalorij, medtem ko ne počneš nič

Približuje se čas v letu, ko je številka na tehtnici nekoliko višja kot običajno. Da, govorimo o božično-novoletnih praznikih! Prav zato je priročno vedeti, kdaj vaše telo pokuri največ kalorij …

Nova študija, objavljena v reviji Current Biology, je odkrila, v katerem delu dnevu naše telo samodejno porabi največ kalorij. Raziskovalci so želeli preveriti svojo hipotezo, da je metabolizem tesno povezan s cirkadianim ritmom, ki uravnava biološko uro kakor tudi cikle spanja in budnosti.

Kako porabiti več kalorij?
Kako porabiti več kalorij?

V raziskavi je sodelovalo le 7 posameznikov. Ekipa znanstvenikov je pod drobnogled vzela vsako najmanjšo podrobnost, od prehranjevanja do izpostavljenosti svetlobi.

Skupina moških in žensk, starih med 38 in 69 let, je 37 dni živela v laboratoriju brez interneta, telefonov, ur in oken. Na ta način je ekipi uspelo izločiti vpliv zunanjih dejavnikov.

Čas spanja udeležencev je bil vsakodnevno premaknjen za 4 ure. Cirkadiani ritmi so tako delovali na osnovi notranjih dejavnikov, raziskovalci pa so lahko natančno določili biološko jutro, popoldne in noč.

S popoldanskim spancem do boljše postave.
S popoldanskim spancem do boljše postave.

Odkrili so, da človeško telo med popoldanskim počitkom pokuri 10 % oziroma 130 kalorij več kot med nočnim spancem. Raziskovalcem na žalost ni uspelo ugotoviti, ali neprestano spreminjanje časa vadbe in prehranjevanja vpliva na porabo kalorij.

Dodatne Informacije

Več informacij:
cell.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Ženske frizure 2021: 3 barve las, ki bodo v 2021 še posebej iskane – eno je navdihnila priljubljena serija