Znanost ugotavlja: če ne boste izstopili iz svoje cone udobja, se ne boste nič naučili

Zadnjič posodobljeno: :

Človeška radovednost ponavadi želi, da vse stvari, ki se bodo zgodile v bližnji prihodnosti, zvemo vnaprej. Negotovost resda ne dopušča, da se lahko pripravimo na različne okoliščine, je pa zato za nas zelo koristna.

Nova raziskava, ki so jo izpeljali na ameriški univerzi Yale, je bila objavljena v reviji Neuron. Dokazala je, da situacije izven naše cone udobja pomagajo iz naših možganov izvleči maksimum. Če med svojim delom nismo pod določenim pritiskom, naši možgani namreč nehajo izkoriščati sposobnost učenja.

Znanstveniki so tekom eksperimenta skupino opic naučili zadevati tarče v zameno za okusen sok. Ko so opice vnaprej vedele, za katerimi tarčami se skriva osvežitev, so bile uspešne v kar 80 % primerov. Ko so raziskovalci vsakič znova premešali tarče, se je pogostost uspešnih zadetkov vseskozi spreminjala.

Ekipa nevroznanstvenikov je pod drobnogled vzela možgansko aktivnost pri opicah. Ugotovila je, da so v prvem primeru deli možganov, povezani z učenjem, tako rekoč nehali delovati. Do povsem nasprotnega pojava je prišlo v drugem primeru, ko se je možganska aktivnost občutno povečala.

Možgani so učinkovitejši v negotovih situacijah.
Možgani so učinkovitejši v negotovih situacijah.

Izsledki so po svoje logični. Ko ljudje ugotovimo, kakšno vedenje je v določenem okolju najbolj primerno, učenju velikokrat nehamo posvečati čas.

Stabilnost v življenju torej ni ravno koristna. Na številnih področjih, kot je denimo službena kariera, moramo neprestano pridobivati nova znanja. Če želimo doseči večji uspeh, moramo izstopiti iz cone udobja in se spopasti z novimi izzivi.

Delo od nas zahteva neprestano učenje.
Delo od nas zahteva neprestano učenje.

Kako v življenje vnesti določeno mero negotovosti?

Delovanje svojih možganov lahko vzpodbudite z različnimi aktivnostmi. Predlagamo vam, da preizkusite naslednje pristope:

  • Med potovanjem v tujino se boste seznanili z novimi kraji, kulturami in ljudmi.
  • Če želite spremeniti dnevno rutino, vam ni potrebno storiti nič posebnega. Dobrodošla bo vsaka aktivnost, ki je pred tem niste opravljali.
  • V kolikor se odločite, da začnete delati na novem projektu, je uspeh zagotovljen. Tudi če vam naloge ne uspe opraviti tako, kot ste si zadali, se boste iz napak naučili veliko.
  • Pogovor z ljudmi, s katerimi se v mnogih stvareh ne strinjate, bo okrepil empatijo in razširil obzorja.
Potovanje se vselej izkaže kot prava popestritev vsakdanjega življenja.
Potovanje se vselej izkaže kot prava popestritev vsakdanjega življenja.

Dodatne Informacije

Več informacij:
cell.com

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Če ste zelo občutljiva oseba, za srečo potrebujete teh 5 stvari!