girl
V zraku · buzz buzz

Lahko da ste pod vtisom, da se inteligenca izpopolni v mladih letih in se pozneje ne spreminja. Raziskave kažejo, da je takšno mišljenje zmotno. Da bi svojo inteligenco ohranjali in jo še izboljšali potrebujemo le nekaj energije in časa. Tukaj je 10 idej, ki jih lahko dodamo v našo dnevno rutino.

1. Ravnajte pametneje s časom, ki ga preživite na internetu.

Vsak odmor na spletu naj ne bo le preverjanje socialnih omrežij. Internet je namreč tudi vir odličnih učnih virov, kot so spletni tečaji, TED govori, pripomogli pa boste tudi k boljšemu besedišču.

2. Zapišite si, kar se naučite.

Časa ne rabite zapravljati z znanstvenimi eseji, gotovo pa kratki povzetek tega, kar ste se tekom dneva naučili, pripomore k povečanim zmožnostim vaših možganov. Priporočljivo je napisati 400 besed na dan.

3. Naredite si seznam stvari, ki ste jih že naredili.

Velik del inteligence sta tudi samozaupanje in sreča. Zato časa ne zapravljajte samo na seznamih stvari, ki jih še morate narediti, temveč raje na tistih, ki so že (po)storjeni. To so namreč vaši dosežki.

4. Igrajte namizne igre.

Namizne igre in uganke niso samo zabaven, ampak tudi odličen način, kjer vaši možgančki delajo. Igranje iger kot so šah, bridge, Go, Scrabble itd., namreč spodbujajo vaš delovni spomin (predvsem, če ne boste goljufali).

5. Družite se s pametnimi prijatelji.

Čeprav lahko to sprva slabo vpliva na vašo samozavest, bi naj druženje z ljudmi, ki so pametnejši od vas veljalo za enega najhitrejših načinov učenja.

PREBERITE ŠE: Kaj imajo skupnega inteligentni ljudje? Vsi hodijo pozno spat.

6. Veliko berite.

Gotovo ne nova, a največkrat predlagana metoda spodbujanja možganov in bistvenega pomena. Mnenja o najprimernejši literaturi se razlikujejo; vse od dnevnega časopisja do leposlovja. Najpomembnejša je količina. Veliko.

7. Učite druge.

Albert Einstein je dejal: “Če ne znaš razložiti enostavno, ne razumeš dovolj dobro.” Prepričajte se, da ste se res naučili in da so informacije ostale z vami ter tako poskušajte naučiti še druge.

8. Lotite se početja novih stvari.

Veščine, ki se jih boste priučili sedaj, vam bodo koristile v prihodnosti. Poskusiti morate nove stvari ter počakati, da se povežejo z vašimi izkušnjami kasneje. Tudi če se vam to zdi trenutno nekoristno in neproduktivno.

9. Naučite se nov jezik.

Ne, ni potrebe po tekočem obvladanju jezika, ki ga hočete osvojiti. Tudi odpotovati ne rabite. Iz udobja vašega naslonjača in mize lahko preko spletnih strani kot so Livemocha, Busuu ali Memrise uživate v novi hrani za možgane in dušo.

10. Spočijte si od mentalne stimulacije.

Vaši možgani rabijo nekaj časa za obdelavo vsega, kar ste se naučili. Zato si vzemite nekaj odmora in preživite nekaj časa le v razmišljanju, npr. med dnevno vadbo.

cover Ricardo Solis – igrive ilustracije, ki prikazujejo, kako nastanejo živali cover 21 prikupnih fotografij psov: ko iz majhnega zraste veliko draw_a_deep_breath 5 razlogov, zakaj umiriti tempo življenja Dežniki 19 čudovitih dežnikov, ki bo deževnim dnem snelo oznako slabo vreme