Duge – najvišji most na svetu
Utrip mesta · arhitektura

Na Kitajskem so odprli najvišji most na svetu. Ta povezuje pokrajini Junan in Gvangdžov, z njim pa so pot med njima skrajšali za kar tri ure. Duge je visok več kot pol kilometra.

Duge, najvišji most na svetu, povezuje pokrajini Junan in Gvangdžov, natančneje mesti Ljupanšuj in Šujanvej na jugu Kitajske. V dolžino meri 1341 metrov, visok pa je kar 565 metrov.

Gradili so ga tri leta (od leta 2013). V tem času je pogoltnil 130 milijonov evrov, voznikom pa bo prihranil do tri ure vožnje (čas vožnje med mestoma so skrajšali s pet na dve uri). Dokončan je bil septembra 2016, zdaj pa je po njem stekel tudi promet. Pne se nad reko Bejpan.

PREBERITE ŠE: Krožni most, ki upočasni voznike, da se naužijejo razgleda

Prejšnji rekorder je bil most na reki Sidu, 1222 metrov dolg viseči most, ki se prav tako nahaja na Kitajskem in se razteza 500 metrov nad dolino. Kitajski mostovi sicer kar tekmujejo v tem, kateri bo najbolj oddaljen od tal. Pred mostom Duge so bili najvišji most Puli, Royal Gorge in Beipan River Guanxing Highway.

Galerija – najvišji most na svetu:

Duge – najvišji most na svetuOdpri galerijo

hiša morja na dunaju Hiša morja na Dunaju s steklenim predorom in morskimi psi Najlepši primeri ulične umetnosti Ulična umetnost kot dodana vrednost – ko grafiti polepšajo mesto čudovite koče Čudovite koče, v katerih bi z veseljem preživeli zimo Slovenske modularne hiške SmartDome SmartDome – te modularne slovenske hiške so prihodnost bivanja · · ·