BuOYmwvIMAEJTf3
V zraku · buzz buzz

Prerasti svoj ego in sprejmi dejstvo, da veliko ljudi ve veliko več kot ti. Dobra plat tega pa je, da to lahko obrneš tudi sebi v korist. Kako? Nasveti sledijo.

Preprečiti implozijo sicer primerne stopnje samozavesti, ko vas obkrožajo pametnejši, je težka naloga, četudi se zavedate lastnih sposobnosti in prednosti. Kako se torej reprogramirati v stanje, ko je možno mirno produktivno sodelovanje in preprečiti stanje, ko se počutiš kot izgubljeni psiček?

1. Poznaj svoje prednosti!

Zamisli si, kako bi bilo, če bi sicer odličen nogometni vratar skušal biti boljši od Ronalda? Na koncu dneva bi bil zelo slab vratar! Torej: zavedaj se svojih sposobnosti, prednosti, znanj in izkušenj in jih dobro izkoriščaj! Pozabi na vse, kar ‘nisi’ in se zavedaj, kaj in kdo si!
In še ena tajna, ki ni tako tajna: upoštevaj lastna znanja in izkušnje ter ciljaj k čimboljšim rezultatom.

2. Najbolj neumno je le tisto vprašanje, ki ga ne postaviš.

Če si obkrožen z ljudmi, ki jih dojemaš kot prave strokovnjake, izkoristi to v svoje dobro in jih sprašuj, sprašuj, sprašuj in če bodo pravega razpoloženja, boš v njih odkril neusahljiv vrelec uporabnega znanja. Če se delaš, da vse veš, se slej kot prej zapleteš. Če postaviš vprašanje pa pokažeš interes in željo po učenju. Pa še drugim se dobro zdi, kot te lahko kaj naučijo.

”Če ne sprašuješ, se ne boš naučil. Vse je v komunikaciji.” Kratke, jedrnate in točne besede Douga Edwardsa, prvega direktorja marketinga v družbi Google.

3. Poslušaj!

Poslušaj, kaj govorijo drugi in ne govori neumnosti le zato, da bi nekaj rekel, ali še huje, izpadel kot vseznalec! Včasih je najpametneje biti tiho in le poslušati.

4. Vzemi si čas!

Če še tako obvladaš psihologijo in psihologijo osebnosti, traja (lahko tudi leta), da se spojiš z ostalimi člani ekipe. Uspeh pač ne pride čez noč, to je dejstvo, proces učenja pa je, kot vemo, vseživljenjski. Vedno bo nekdo, ki bo vedel več od tebe in tako boš vedno imel izgovor, da skleneš novo prijateljstvo.

5. Nezadovoljni? Predstavljajte si alternativo!

Leo Polovets, ki je bil zaposlen v družbah LinkedIn in Google, vas izziva: ”Zamislite si alternative!” Predstavljaj si, da bi delali v okolju, kjer ni pametnejših in bolj sposobnih od vas. Stimulativno? Nikakor. Produktivno? Še manj. Prej monotono in brezciljno. Od ljudi, ki vedo manj, se ni kaj naučiti, ne moreš napredovati in se razvijati. Ne pozabi: zaradi boljših in pametnejših tudi sam postajaš boljši in pametnejši.

PREBERITE ŠE: 12 skrivnosti iz prve roke, kako uspešni oblikovalci ohranjajo svojo kreativnost

6. Ne pozabite, KAJ nadzorujete.

IQ nam je dan in težko ga je spremeniti. V vsakem primeru pa je to na koncu dneva le številka. Nikoli ne boš pametnejši od vseh, lahko pa si najbolj pripravljen in tisti, ki dela najbolj trdo. Ni pomemben rodovnik. Pomembna je delovna etika.

7. Beri vse in se izobražuj. Vedno in ves čas.

Razgledanost in seznanjenost o več temah vam bosta odprli več vrat in ponudili ogromno iztočnic za pogovore z ljudmi različnih profilov. Pametni so pametni tudi zato, ker so razgledani in vedo več kot le tisto, kar počnejo.
Veš, kdo je Iggy? Super, seznani se še z Virgino. Na koncu to pomeni le eno: Beri! Veliko in raznoliko.

8. Ne tekmuj!

Zmaga v tekmovanju s pametnejšim od sebe je lahko le Pirova zmaga. Sprejmi dejstvo, da obstajajo pametnejši, ker… to je pač dejstvo. In ne tekmuj, saj to, da le izpadeš pametnejši, ne sme biti cilj.

cover 10 pametnih idej za ponovno uporabo bananinega olupka Foto: Othman Toma Othman Toma: umetnik, ki namesto z barvo slika s stopljenimi sladolednimi lučkami neverwind Nevermind – igrica, ki ve kdaj vas je strah Incheon International Airport, Južna Koreja 10 najbolj prestižnih letališč na svetu ·