Novi BMW serije 5
Utrip mesta · mobilno

Novi BMW serije 5 se predstavlja v športni, elegantni in dovršeni luči. Izpopolnjena dinamika, neprekosljiva množica asistenčnih sistemov, nepremagljiva stopnja povezljivosti in inovativen sistem upravljanja so aduti, na katere stavi sedma generacija serije 5.

Novi BMW serije 5 ima vse potrebno, da zapolni mesto, ki so ga izpraznili njegovi predhodniki, saj je bilo v prvih šestih generacijah po vsem svetu prodanih več kot 7,6 milijona vozil BMW serije 5! 4,9-metrski BMW serije 5 sedme generacije kaže pot v prihodnost. Sooblikovan je namreč v skladu s strategijo Number One > Next. BMW serije 5 še naprej ostaja utelešenje poslovne limuzine.

Na račun koncepta lahkega oblikovanja BMW EfficientLightweight s povečano uporabo aluminija in jekel z visoko trdnostjo je novi BMW serije 5 odvrgel 100 kilogramov v primerjavi s predhodnikom. Krasijo ga prenovljeno podvozje, nizko težišče, enakomerna porazdelitev mase med obema premama in lahka karoserija, ki zagotavljajo dinamično vozno doživetje z visokim udobjem pri vožnjah na dolge razdalje, kar je sicer sinonim za BMW serije 5. Različne možnosti podvozja, kot je integralno aktivno krmiljenje, ki se lahko odslej kombinira z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona xDrive, prinašajo svežemu paketu nove talente. Količnik zračnega upora Cw = 0,22 postavlja standard v svojem razredu. Množica asistenčnih sistemov nudi vozniku odlično podporo in to ne le v kritičnih trenutkih, ampak tudi v manj zahtevnih situacijah za volanom, kot so prometni zastoji, počasi premikajoč se promet in monotone ravnine na avtocesti.

PREBERITE ŠE: Letrons: ta BMW je resnični Transformer!

V ta namen je serijsko opremljen s stereo kamero, ki se poveže z dodatnimi radarskimi in ultrazvočnimi senzorji, da nadzoruje območje okoli vozila. Med novo opremo v BMW serije 5  poleg pomoči pri izogibanju in opozoril pred prečnim prometom spadata tudi asistent pri menjavi voznega pasu in asistent za ohranjanje voznega pasu z aktivno zaščito pred bočnim trkom. Novi BMW serije 5 je naredil nov korak v smeri avtomatizirane vožnje z razširjenimi funkcijami za dodatnega asistenta za uravnavanje hitrosti (ACC) in asistenta pri krmiljenju ter za ohranjanje voznega pasu. Te vključujejo prevzem omejitev hitrosti, ki jih dodatni inteligentni asistent za omejitev hitrosti sporoči asistentu za uravnavanje hitrosti (voznik lahko vrednost prilagaja do hitrosti +/– 15 km/h). Od mirovanja do 210 km/h lahko vozilo po želji opravlja naloge, kot so pospeševanje, zaviranje in krmiljenje, namesto voznika. Inteligentna funkcija Auto Start Stop odslej prilagaja svoje reakcije glede na pot in prometne razmere ter s tem nudi še večje vozno udobje.

Za še večjo prijaznost do uporabnika je novi BMW serije 5 opremljen z zadnjo generacijo upravljalnika iDrive. Na 10,25-palčnem zaslonu prikazuje navigacijo, telefonske in zabavne informacije in druge funkcionalnosti vozila. Sistem je po želji mogoče upravljati s kretnjami, prek upravljalnika iDrive ali z dotikom zaslona. Barvni projektor BMW Head-Up ima površino projekcije, ki je 70 odstotkov večja kot prej in projicira prometne znake, telefonske sezname, radijske postaje, naslove skladb, navigacijske napotke in opozorila asistenčnih sistemov.

Za čim večje povečanje stopnje udobja v vozilu so na voljo razširjene možnosti odlagališč, več prostora za noge zadaj in komfortni sedeži z masažno funkcijo, da ne omenjamo inovativnega upravljanja sedeža prek senzorjev na dotik in štirih območnih avtomatskih klimatskih naprav, ki so dopolnjene z ionizacijo in prijetnimi osvežilci zraka. Posebna tehnologija izolacije motorja SYNTAK (Synergy Thermoacoustic Capsule), akustična zasteklitev vetrobranskega stekla in akustično izpopolnjena stropna obloga prinašajo občutno znižanje stopnje hrupa v notranjosti vozila. Vsi žarometi, ki jih premore BMW serije 5 Limuzina, so serijsko opremljeni z LED-tehnologijo. Dodatno razpoložljivi prilagodljivi LED-žarometi s spremenljivo porazdelitvijo svetlobe vključujejo prilagodljive luči za vožnjo v krožišču in BMW Selective Beam z neslepečo dolgo lučjo z dometom do 500 metrov.

Vsi motorji BMW serije 5 pripadajo prenovljeni modularni družini pogonskih enot v okviru BMW EfficientDynamics. Tehnologija BMW TwinPower Turbo daje vsem članom družine izvrstne zmogljivosti v kombinaciji z izjemno učinkovitostjo. S prihodom na trg bodo na voljo dva dizelska in dva bencinska motorja, ki obratujejo v tandemu bodisi z zadnjim pogonom ali inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona BMW xDrive.

Nov 2,0-litrski vrstni 4-valjni motor v BMW 530i razvije največji navor 350 Nm in največjo moč 185 kW/252 KM. Od 0 do 100 km/h pospeši v 6,2 sekunde na svoji poti do največje hitrosti 250 km/h. Najmočnejša pogonska enota se bo ponašala z močjo 250 kW/340 KM in bo pod pokrovom novega BMW 540i. Ta 3,0-litrski vrstni šestvaljnik razvije 450 Nm navora. Z xDrive pospeši od 0 do 100 km/h v zgolj 4,8 sekunde. 4-valjni dizelski motor v BMW 520d razvije 140 kW/190 KM in največji navor 400 Nm. Izbirate lahko med ročnim menjalnikom ali 8-stopenjskim menjalnikom Steptronic. Limuzina pospeši od 0 do 100 km/h v 7,6 sekunde (Steptronic). Največja hitrost znaša 237 km/h. Tudi novi BMW 530d ima odlično dinamiko in je zelo učinkovit. Vrstni 6-valjni motor razvije 195 kW/265 KM in največji navor 620 Nm, kar pomeni, da je BMW 530d bistveno zmogljivejši od primerljivega predhodnega modela. Je tudi za 13 odstotkov varčnejši od svojega predhodnika. Od 0 do 100 km/h pospeši v le 5,7 sekunde, medtem ko je njegova hitrost omejena pri 250 km/h. Kmalu po prihodu na trg novega BMW serije 5 Limuzina bo BMW svoji ponudbi dodal še tri različice motorjev. Marca 2017 pa prihaja tudi BMW serije 5 s priključnim hibridnim pogonskim sistemom, to je BMW 530e iPerformance. Prav tako bo tedaj napočil čas za prihod športnega vrhunca nove serije 5. Predstavil se bo namreč BMW M550i xDrive.

Novi BMW serije 5 (2017):

Novi BMW serije 5Odpri galerijo

BMW Motorrad Vision Next 100 BMW Motorrad Vision Next 100: motocikel, ki čelado pošilja na smetišče zgodovine Konceptno vozilo BMW X2 BMW X2 koncept: neposlušni križanec, ki si sam postavlja pravila BMW Vision Next 100 Concept BMW Vision Next 100 Concept: avtomobil naših vnukov BMW 3.0 CSL Hommage BMW 3.0 CSL Hommage – koncept v spomin na slovitega in brezčasnega predhodnika ·