Kokosova potica
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Potica je ena izmed najbolj priljubljenih slovenskih tradicionalnih jedi. Zakaj je ne bi za praznike (ali pa kar tako) spekli z dodatkom čokolade in slastnim kokosovim polnilom? Naši najbližji nam bodo hvaležni, ko bomo pred njih postavili kokosovo potico s čokolado…

Potica je ena izmed najboljših slovenskih jedi, vendarle pa nam včasih pehtran in orehi ne dišijo najbolj. Zakaj ne bi preizkusili našega recepta za kokosovo potico s čokolado? Za prste obliznit!

Recept za kokosovo potico s čokolado

Sestavine za kvašeno testo:

500 g bele moke
50 g čokolade v prahu
50 g sladkorja v prahu
50 g masla
50 ml sladke smetane
1 vanilij sladkor
1 žlica ruma
ščepec soli
200 ml mlačnega mleka
50 g kvasa
3 rumenjaki
1 žlica sladkorja

Sestavine za nadev:

400 g kokosove moke
150 g sladkorja
45 ml sladke smetane
3 beljaki
50 g masla

Sestavine za premaz in posip:

1 jajce
2-3 žlice mleka
sladkor v prahu

Postopek:

Maslo stopimo in ohladimo. Mleko segrejemo. Moko presejemo v večjo skledo in na sredi naredimo jamico. Vanjo nadrobimo svež kvas. Ostale sestavine za kvašeno testo stresemo okrog kvasa. Prevdno zmešamo z električnim mešalcem in med mešanjem postopoma prilivamo rahlo ogreto mleko. Mešamo, dokler testo ni voljno in z lahkoto odstopa od posode. Testo pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati vsaj pol ure. Vzhajan hlebček stresemo na pomokan prt, še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati še za 30 minut. Medtem pripravimo nadev, ogrejemo pečico na 190 stopinj in dobro namastimo pekač. Maslo, smetano in sladkor damo v kozico ter sestavine mešamo, dokler mešanica ne zavre. Nato dodamo koksovo moko, prevremo in odstavimo. Med hlajenjem v trd sneg stepemo tri beljake. Snegu previdno primešamo kokosovo mešanico, dokler ne dobimo enakomernega namaza. Vzhajan hlebček testa razvaljamo na prst debelo in premažemo s slastnim kokosovim nadevom. Testo s pomočjo prta previdno in tesno zvijemo v zvitek, ki ga nato položimo v namaščen pekač za potico. Potico premažemo s premazom iz razžvrkljanega jajca, ki mu dodamo nekaj žlic mleka in jo po želji prešpikamo z vilicami. Pekač za približno eno uro postavimo v ogreto pečico. Pečeno potico ohladimo in jo šele nato zvrnemo iz pekača na servirni pladenj. Potico posujemo s sladkorjem v prahu, narežemo in postrežemo.

Losos s pomarančno glazuro Recept: Losos s pomarančno glazuro PicMonkey Collage Recept za jagodni cheesecake sladoled Limonin tiramisu Recept za limonin tiramisu Štirje novi načini uživanja Nutelle. Poznaš štiri nove načine, kako lahko uživaš Nutello?! · · ·