Pivo je lahko, podobno kot vino in žganje, odlična sestavina številnih jedi. Čeprav je v prvi vrsti pijača, je pivo tudi imenitna sestavina najrazličnejših jedi. Zbrali smo nekaj receptov za pripravo jedi s pivom.
Ste že preizkusili kakšen recept s pivom? Polivanje mesa na žaru ne šteje! Recepti, ki vam jih predstavimo v nadaljevanju, ne bodo razočarali.
PREBERITE ŠE: Recept: pečene breskve na žaru s sladoledom – sladica, da dol padeš!
V državah, kjer je pivo skoraj narodna pijača, so tudi recepti s pivom zelo pogosti. Ker smo Slovenci narod vina, so recepti s pivom pri nas manj popularni. Kot pri kuhanju z vinom tudi pri kuhanju s pivom velja, da med kuhanjem alkohol izhlapi, ostaneta pa okus in aroma, kot vino pa ne spreminja osnovnega okusa, ampak ga dopolnjuje. Možnosti uporabe piva v kulinariki je veliko, začnite pa s temi recepti za preproste in hitro pripravljene jedi oziroma dodatke jedem.
Recept za čokoladno torto s pivom:
Sestavine za čokoladno torto s pivom:
- 3 dl temnega piva
- 250 g moke
- 100 g kakava v prahu
- 330 g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
- 250 g masla
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- sol
Preliv za čokoladno torto s pivom:
- 30 g masla
- 80 ml irskega viskija
- 200 g sladkorja
- 120 ml sladke smetane
Postopek priprave čokoladne torte s pivom:
Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija, nato namastimo in pomokamo pekač za torto. V eni posodi zmešamo moko, pecilni prašek, ščepec soli in kakav v prahu, v drugi pa z mešalnikom stepemo maslo in sladkor. Ko postane puhasto, umešamo jajci in vaniljev izvleček, nato pa še mešanico iz druge posode. Mešamo toliko časa, da dobimo homogeno zmes, ki pa ne sme biti premešana preveč. Testo prelijemo v pekač in pečemo od 45 do 55 minut. Ali je pečeno, najbolje preverimo tako, da v torto zapičimo zobotrebec. Torta je pečena, če izvlečemo čistega. Pustimo, da se torta eno uro hladi v pekaču, nato jo vzamemo ven. Sledi priprava preliva. Na zmernem ognju toliko časa segrevamo sladkor, ki smo mu dodali dve žlici vode, da postane temno rjavkaste barve. Nato prelijemo z viskijem in zažgemo z vžigalico. Ko neha goreti, dodamo sladko smetano in zavremo. Ko nekoliko povre, odstavimo in primešamo maslo ter še toplo prelijemo po torti. Pa dober tek in na zdravje!
Recept za domači sladoled s pivom:
Sestavine za domači sladoled s pivom:
- 205 g mlečne čokolade
- 180 ml piva Guinness (lahko izberete tudi drugo temno pivo)
- 250 ml mleka
- 250 ml smetane za stepanje
- 100 g sladkorja
- 4 rumenjaki
- 1 žlička vaniljevega izvlečka
- ščepec soli
Postopek priprave domačega sladoleda s pivom:
Mlečno čokolado zdrobimo na drobne kose in stresemo v ponev. V ločeni ponvi na srednjem ognju segrejemo mleko, ki smo mu primešali sladkor in sol. Ločeno razžvrkljamo rumenjake in jih prilijemo mešanici z mlekom. Na zmernem ognju mešamo nežno in počasi. To počnemo toliko časa, da se masa zgosti. Nato jo skozi cedilo prelijemo v ponev s čokolado. Segrevamo in mešamo toliko časa, da se čokolada povsem stopi. Ko je zmes gladka, dodamo smetano, pivo in vaniljev izvleček. Pustimo, da se nekoliko shladi na sobni temperaturi, nato ponev prestavimo v hladilnik. Ohlajeni sladoled razporedimo v želeno posodo in za konec prestavimo v zamrzovalnik. Pa dober tek!
Recept za solatni preliv s pivom:
Sestavine za solatni preliv s pivom:
- 2 dcl piva
- 4–5 žlic oljčnega olje
- 3–4 žlice sojine omake
- ščepec timijana
- ščepec rožmarina
Postopek priprave solatnega preliva s pivom:
V posodi zmešamo pivo, oljčno olje, sojino omako, zdrobljen rožmarin in timijan. Predlagamo kot preliv za zeleno solato z dodatki rdeče, zelene in rumene paprike, pora, kumar in zelene. Pa dober tek!