Vi taler mindre og mindre om mad som et rent menneskeligt behov. Mad bliver efterhånden blandt andet et middel til at bekræfte sin egen identitet, og den kulinariske oplevelse har udvidet sine grænser så meget, at den enkelte tager på ferie bestemte steder udelukkende for lækre retters skyld.
Pri potovanju postaja vedno bolj pomembno združevanje dveh komponent: mad og dobre počitniške lokacije. Da boste na tekočem, kje si lahko dobro odpočijete og okusite odlično hrano, se tukaj nahajajo priporočila top chefov z vsega sveta:
Goa, Indien
Priporoča Surran Mohan, kulinarični direktor v Jamavar restavraciji:
ZNAČILNOSTI KRAJA: Indija je bogata z zgodovino, kulturo, arhitekturo, plažami in neverjetno hrano. Domačini pogosto pravijo, da je njihov stil življenja tih fordi “tišine v zraku”. Počutili se boste sproščeno, kot da sta doma.
HRANA PO POTI: Goan Fish Curry – sveži okusi kokosovega oreha, zelenega čilija in začimb. Pokusiti morate tudi lokalno sadje.
RESTAVRACIJA: Nostalgija Chef Fernando’s – najboljša lokacija z najbolj sproščenim vzdušjem. Hrano, ki jo morate pokusiti: Goan Fish Curry, Xacutis, Cafreal og Caldeirada.
BAR: White House Bar je bar z najboljšim razgledom na morje. Ob sončnem zahodu in sijočih se lučeh mimoidočih ladij odprite hladno pivo in uživajte v razgledu.
HOTEL: Leela – edini hotel z reko in plažo v Indiji.
Hongkong, Kitajska
Priporoča Z, ustanovitelj Bun House:
ZNAČILNOSTI KRAJA: Če se želite odpraviti kam, kjer ne bo zmanjkalo hrane, je to potem Kina. Pogled na ravne ulice v Hongkongu vam bo dal občutek, kot da ste v znanstvenofantastičnem filmu.
HRANA PO POTI: Poiščite nekaj, kar še niste pokusili. Okusite tudi Big Eye Fish – ribe, ki so marinirane v soli in ingverju.
RESTAVARACIJA: MOTT 32 – v prefinjeni, rustikalno opremljeni restavraciji morate pokusiti hrustljavo Char Siu, ki je, kot da jeste hrustljavo karamelo z okusom BBQ.
BAR: Bloody Mary v salonu VEA je ena najbolj okusnih pijač, pripravljena pri njih.
HOTEL: Fleming Hotel Hong Kong det er ligesom mestni butik z neverjetno okusno hrano.
Jamajka, Karibi
Priporoča Ryan Matheson, glavni kuhar v Florentine Restaurant and Bar:
ZNAČILNOSTI KRAJA: Neverjetna kultur, mennesker z velikim srcem in večno sommer.
HRANA PO POTI: Ackee and Saltfish det er nacionalna jed, ki je užitna zgolj takrat, ko se ackee pravilno pripravi, saj je to zelo strupen sadež.
RESTAVRACIJA: Odpravite se na Hellshire Beach v restavracijo Bev&Sons, som er locirana na pesku – ribe pripravljajo takoj, ko jih ribiči potegnejo iz vode.
BAR: Triple Century Sports Bar ima v lasti igralec kriketa Chris Gayle, Track&Records pa je v lasti Usaina Bolta – oba bara sta športno navdihnjena, tam pa strežejo tudi odličen mojito.
HOTEL: Hedonism II.