Du tager altid noget at spise med på arbejde. Lidt yoghurt, salat, sandwich eller dessert. Og hvad har disse fødevarer til fælles, udover kalorier? Spild. Alt kommer i emballage, der ender i skraldespanden sidst på dagen. I USA producerer universitetsstuderende alene 30,4 kg madpakkerelateret affald hvert år, og vi andre er nok ikke bedre. Emballage er en nødvendighed, men takket være Tomorrow Machine er det ikke længere spild.
Hrano in pijačo večinoma najdemo v plastičnih enkratnih embalažah, plastika pa vemo da maši žile planeta in mu skupaj z drugimi dejavniki povzroča srčne napade v obliki naravnih ujm. Da preprečimo najhujše, moramo spreobrniti ta nezdravi trend.
LÆS MERE: Uspiselig: smukke billeder af uspiselig mad
Švedski oblikovalki, Hannah Billqvist in Anna Glansén fra virksomheden Tomorrow Machine, sta nove smernice začeli postavljati že leta 2012, ko sta zagnali projekt This Too Shall Pass, som er baseret på biorazgradljivem pakiranju hrane. Nekatere embalaže imajo celo več kot le funkcijo, da držijo hrano na svojem mestu, saj služijo tudi kot posoda za kuhanje oziroma skleda za postrežbo. Nekatera hrana se celo ”izleže” sama, saj se embalaža odpre tedaj, ko hrana v njej doseže določeno temperaturo, po koncu uporabe pa konča na kompostu in ne v pomivalnem stroju.
Zanimiva je tudi trajnostna ”raztegljiva” skleda (The Sustainable Expanding Bowl), v prvinski obliki plosk heksagon iz celuloze, ki gostuje suho zamrznjeno hrano, ki se ob dodatku zavrete vode skuha, geometrijski lik pa se medtem spremeni v skledo.
Mikavna je tudi “pakunga soka”, ki je mešanica agar(agar)ja- rumenkasto bele želatinaste snovi, ki jo pridobivajo z ekstrakcijo določenih morskih alg in vode. Ko izpraznimo vsebino, to začne vleči skupaj kot ustnice otroka, ki prvič okusi limono. Po slabem mesecu embalaža skorajda izpuhti.
Embalaža za suho hrano, kot sta riž in testenine, je narejena iz čebeljega voska in jo odstranimo, kot bi lupili pomarančo.
Čebelji vosek pa je del tudi okolju prijazne embalaže za olja, ki plava v krogli iz karameliziranega sladkorja in ki se odpre kot bi strli jajce. ”Steklo” se v stiku z vodo razgradi, ne pozabite pa iz olja poloviti črepinje, razen, če imate radi olje s sladkorjem.
Mere information:
Tomorrow Machine