Ne faisons pas partie de ceux qui jettent un pain un peu vieux mais toujours très utile. Si vous ne savez pas quoi en faire, nous vous proposons dix excellentes recettes qui évoquent des solutions extraordinaires à partir de vieux morceaux de pain.
Ali se tudi vam rado zgodi, da pridete domov lačni in utrujeni, v kuhinji pa vas žalostno pozdravita samo dva končka odsluženega kruha? Ne zabrišite ju v smeti, ampak upoštevajte kakšnega od desetih nasvetov, s pomočjo katerih bo star kruh vašemu gospodinjstvu prišel še kako prav.
1. Osvežite ga
V kolikor je kruh le malce zasušen, ga poškropite z vodo in popečite v pečici. Osvežen kruh ne bo le ponovno užiten, ampak tudi okusno hrustljav.
Specite francoski toast, bruschetto, francosko čebulno juho, uporabite ga kot nadev za piščanca, naredite mesno štruco in si privoščite okusne kruhove ali tirolske cmoke. V kolikor imate radi pico, eksperimentirajte in za osnovo vzemite suh kruh. Paradižnikova omaka ga bo prijetno zmehčala in preobrazila v pravo poslastico.2. Uporabite ga v receptu
3. Zamrznite ga
V kolikor v kuhinji naletite na star kruh, pa vendar niste lačni oziroma nimate časa za pripravo odlične jedi, kruh zamrznite. Ko boste kruh ponovno odtajali, bo ta kot nov.
Star kruh razporedite po pladnju obloženem s papirjem za peko in na najnižjem nivoju v pečici pečite na najnižji temperaturi dokler kosi niso popolnoma suhi in hrustljavi. Posušen kruh zmeljite v mikserju in dobljene drobtine ponovno pecite še kakšno uro. V primerni embalaži bodo drobtine zdržale kar šest mesecev.4. Pripravite “do-it-yourself” drobtine
Stare kose kruha narežite na majhne kocke in premažite z olivnim oljem, zelišči in ostalimi začimbami po lastnem okusu. Razporedite po pekaču obloženem s papirjem za peko in pečite v pečici na nizki temperaturi. Kocke so pripravljene, ko dobijo čudovito zlato-rumeno barvo. Uporabite jih kot hrustljav dodatek juhi in solati.5. Naredite hrustljave krutone
6. Zgostite juho
Kos starega kruha dodajte sestavinam za juho in vse skupaj dobro zmeljite v mešalniku. Kruh bo juhi dodal odlično teksturo.
7. Pomočite ga
Stare kose kruha narežite na palčke in z dobljenimi “do-it-yourself” grisini uživajte ob okusnih namazih in omakah.
8. Osvežite zelenjavo
Kos starega kruha bo, shranjen v predalu v hladilniku, ki je namenjen shranjevanju zelenjave, pomagal, da bo ta ostala sveža veliko dlje, kot sicer. Kruh, ki uspešno absorbira odvečno vlago, zamenjajte na dva dni.
9. Nahranite rože
Drobtine, ki jih naredimo iz starih kosov kruha, dodajo prsti vlago in potrebne hranilne snovi.
Drobtine zmešajte z nekaj moke, vode in olja. Dobro pregnetite, dodajte moko po potrebi in zvaljajte. Z modelčki za piškote iz dobljenega testa izrežite pasje piškotke in jih položite na pladenj, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem. Na zmerni temperaturi pečite na približno 160 stopinjah. Piškotki so nared, ko zlato porumenijo.10. Pocrkljajte svojega psa