fbpx

10 zanimivih idej, kako ponovno uporabiti star kruh

Ne pristanimo med tistimi, ki mečejo stran malce postaran, a še vedno zelo uporaben kruh. V kolikor nimate idej, kaj z njim, vam nudimo deset odličnih receptov, ki iz starih kosov kruha pričarajo izjemne rešitve.

Ali se tudi vam rado zgodi, da pridete domov lačni in utrujeni, v kuhinji pa vas žalostno pozdravita samo dva končka odsluženega kruha? Ne zabrišite ju v smeti, ampak upoštevajte kakšnega od desetih nasvetov, s pomočjo katerih bo star kruh vašemu gospodinjstvu prišel še kako prav.

1. Osvežite ga

V kolikor je kruh le malce zasušen, ga poškropite z vodo in popečite v pečici. Osvežen kruh ne bo le ponovno užiten, ampak tudi okusno hrustljav.

2. Uporabite ga v receptu

Bruschetta - odličen način kako uporabite star kruh in izpadete kulinarično kul!
Bruschetta – odličen način kako uporabite star kruh in izpadete kulinarično kul!
Specite francoski toast, bruschetto, francosko čebulno juho, uporabite ga kot nadev za piščanca, naredite mesno štruco in si privoščite okusne kruhove ali tirolske cmoke. V kolikor imate radi pico, eksperimentirajte in za osnovo vzemite suh kruh. Paradižnikova omaka ga bo prijetno zmehčala in preobrazila v pravo poslastico.

3. Zamrznite ga

V kolikor v kuhinji naletite na star kruh, pa vendar niste lačni oziroma nimate časa za pripravo odlične jedi, kruh zamrznite. Ko boste kruh ponovno odtajali, bo ta kot nov.

4. Pripravite “do-it-yourself” drobtine

Drobtine, ki jih lahko pripravite 1,2,3.
Drobtine, ki jih lahko pripravite 1,2,3.
Star kruh razporedite po pladnju obloženem s papirjem za peko in na najnižjem nivoju v pečici pečite na najnižji temperaturi dokler kosi niso popolnoma suhi in hrustljavi. Posušen kruh zmeljite v mikserju in dobljene drobtine ponovno pecite še kakšno uro. V primerni embalaži bodo drobtine zdržale kar šest mesecev.

5. Naredite hrustljave krutone

Krutoni se odlično podajo bučni juhi.
Krutoni se odlično podajo bučni juhi.
Stare kose kruha narežite na majhne kocke in premažite z olivnim oljem, zelišči in ostalimi začimbami po lastnem okusu. Razporedite po pekaču obloženem s papirjem za peko in pečite v pečici na nizki temperaturi. Kocke so pripravljene, ko dobijo čudovito zlato-rumeno barvo. Uporabite jih kot hrustljav dodatek juhi in solati.

6. Zgostite juho

Kos starega kruha dodajte sestavinam za juho in vse skupaj dobro zmeljite v mešalniku. Kruh bo juhi dodal odlično teksturo.

7. Pomočite ga

Stare kose kruha narežite na palčke in z dobljenimi “do-it-yourself” grisini uživajte ob okusnih namazih in omakah.

8. Osvežite zelenjavo

Kos starega kruha bo, shranjen v predalu v hladilniku, ki je namenjen shranjevanju zelenjave, pomagal, da bo ta ostala sveža veliko dlje, kot sicer. Kruh, ki uspešno absorbira odvečno vlago, zamenjajte na dva dni.

9. Nahranite rože

Drobtine, ki jih naredimo iz starih kosov kruha, dodajo prsti vlago in potrebne hranilne snovi.

10. Pocrkljajte svojega psa

Pasji piškoti iz posušenega kruha!
Pasji piškoti iz posušenega kruha!
Drobtine zmešajte z nekaj moke, vode in olja. Dobro pregnetite, dodajte moko po potrebi in zvaljajte. Z modelčki za piškote iz dobljenega testa izrežite pasje piškotke in jih položite na pladenj, ki ste ga predhodno obložili s peki papirjem. Na zmerni temperaturi pečite na približno 160 stopinjah. Piškotki so nared, ko zlato porumenijo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!