Jesen je vselej polna slastnega in zdravega grozdja! Naši izbrani recepti z grozdjem vam bodo v pomoč, da ga boste vedno porabili do zadnje jagode.
Hrozno je prava zakladnica vitaminov, mineralov in antioksidantov. Odlično vpliva na naš živčni sistem in nam zaradi visoke vsebnosti sladkorjev da obilico energije. Izkoristite sezono grozdja in preizkusite naslednje recepte z grozdjem.
ČÍTAJ VIAC: Triki Indijk za hitrejšo rast las
Najboljši recepti z grozdjem:
Recept: Osviežujúci jogurtový koláč s hroznom bez pečenia
Jogurtova torta z grozdjem je osvežilna in zdrava sladica, ki pa se zlahka kosa z bolj kaloričnimi sladicami. Poleg tega za njeno pripravo ne potrebujete pečice. Ko se boste lotili tega recepta, boste videli, da v resnici nimate dveh levih rok, saj za pripravo te torte ni treba biti cukrár.
Recept za jogurtovo torto z grozdjem brez peke:
Sestavine za jogurtovo torto z grozdjem brez peke:
- 200 g polnozrnatih piškotov z ovsenimi kosmiči
- 80 g masla
- 2 žlici medu (tekočega)
- 5 dl jogurta (čvrstega)
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- 1 žlica nastrgane limonine lupine
- 4 dl sladke smetane
- 1 želatina v prahu (lahko tudi agar)
- črno ali belo grozdje (lahko tudi drugo sadje)
Postopek priprave jogurtove torte z grozdjem brez peke:
Najprej v kozici raztopimo maslo. Odstavimo in toliko počakamo, da se maslo rahlo ohladi. Zdrobimo piškote (ročno ali v mešalniku), jih vmešamo v maslo ter dobro pregnetemo, da nastane piškotna masa. Z njo obložimo tortni model (premera 24 cm) in jo dobro pritisnemo ob dno pekača. Postavimo v hladilnik za 30 minut. Vmes s šestimi žlicami vode zmešamo želatino in pustimo, da nabrekne (pribl. 10 minut). Tačas zmešamo limonin sok, limonino lupino, med in jogurt, v ločeni skledi pa čvrsto stepemo smetano, ki jo nato vmešamo v jogurtovo zmes. Želatino raztopimo v kozici in pri tem pazimo, da ne zavre. Ko se rahlo shladi, ji vmešamo jogurtovo kremo. To prelijemo na piškotno podlago in rahlo potresemo tortni model, da se enakomerno razporedi. Za dve uri torto prestavimo v hladilnik, da se krema strdi. Za konec jo okrasimo z grozdjem, ki smo ga prej dobro oprali. Pa dober tek!
Recept: domáca hroznová šťava bez cukru
Hľadáte jednoduchý recept? domáca lesná šťava? Naj vam predstavimo dva načina priprave, ki sta tako enostavna, da ju lahko izvedete miže. En način priprave grozdnega soka vključuje sokovnik, drugi pa kuho. V obeh primerih ne morete zgrešiti!
Recept na domácu hroznovú šťavu bez cukru:
Ingrediencie na domácu hroznovú šťavu bez cukru (na cca 8 dcl šťavy):
- 400 g črnega grozdja
- voda
Proces výroby domácej hroznovej šťavy bez cukru:
Grozdne jagode odstranimo s pecljev in jih damo v večjo posodo za kuhanje, v katero nalijemo toliko vode, da prekrijemo grozdje. Ko voda zavre, kuhamo še 15 minut. Sok precedimo v drugo posodo, jagode grozdja dobro pretlačimo, da spustijo vso tekočino, nato pa sok še enkrat zavremo in postavimo v pečico za eno uro, nato pa pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Sok lahko poljubno razredčimo z vodo. Če steklenice prej dezinficiramo (najbolje to storimo tako, da dobro očiščene za 15 minut postavimo v pečico, segreto na 80 stopinj Celzija) in sok hranimo v temnih prostorih, lahko zdrži tudi do dve leti.
Príprava hroznovej šťavy je ešte jednoduchšia s odšťavovačom. V tomto prípade hrozno jednoducho zbavíme stopky, pretrepeme bobule do odšťavovača, ktorý všetko urobí za nás. A šťava je hotová. V prípade potreby ho zrieďte vodou.
Recept: domáci hroznový džem
Ob bogati beri grozdja si naredite zalogo domače grozdne marmelade. Grozdna marmelada je lahko narejena iz rdečega ali belega grozdja. Odlična je na kruhu, poda pa se tudi biskvitu in piškotom.
Recept na domáci hroznový džem:
Ingrediencie na domáci hroznový džem:
- 900 g červeného hrozna
- 800 g cukru
- 2,4 dcl Pinot Noir
Postup výroby domáceho hroznového džemu:
Hrozno umyte a odstráňte stopky. Na sporák postavíme hrniec s hrubým dnom, vložíme doň hrozno a zalejeme vínom. Varte na strednom ohni cca. 15 minút. Po uplynutí tejto doby pridáme cukor a mierne zvýšime výkon ohňa, ale len toľko, aby sa džem mierne rozvaril. Občas premiešame a varíme, kým džem nezhustne (hrúbku skontrolujeme tak, že na vychladnutý tanier dáme kvapku džemu, počkáme tri minúty a ak sa pri zatlačení prstom pokrčí, je hotovo). Marmeládu ešte za horúca nalejeme do zaváracích pohárov, ktoré sme predtým dobre umyli a nechali v rúre pri teplote 80 stupňov Celzia štvrť hodiny. Poháre pevne uzavrite a otočte hore dnom na 10 minút. Otočte nádobu tak, aby bol uzáver opäť hore. Nechajte džem pomaly vychladnúť. Nech sa ti darí!